Købere trodser coronakrise: Her når boligsalget nye højder

Det samlede boligmarked holder nogenlunde stand mod coronakrisen, viser helt nye tal. Men der er store forskelle mellem de forskellige dele af boligmarkedet.

De forskellige dele af boligmarkedet udvikler sig forskelligt under coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En bestemt del af boligmarkedet mærker slet ikke coronakrisen.

Salget af sommerhuse er fortsat opadgående, efter at coronakrisen ramte verden, viser nye data for omsætningen på boligmarkedet frem til og med 26. april.

Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark, konstaterer, at boligmarkedet foreløbig er kommet sig over det værste chok på grund af den verdensomspændende virus, der truer både sundhed og økonomi.

»I første omgang kan vi konstatere, at handelsaktiviteten på boligmarkedet ikke længere falder i hastigt omfang. I sidste uge viste tallene en stabilisering, og i denne uge er der ligefrem tale en pæn stigning i den samlede aktivitet på næsten ti procent,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Han har trukket Boligsidens allerseneste data ud for at få en aktuel fornemmelse af boligmarkedets tilstand. Desuden har han sæsonkorrigeret tallene og udglattet dem over fire uger for at forhindre, at mere eller mindre tilfældige ugentlige udsving slår igennem i tallene.

»Størst fremgang har der været i salget af sommerhuse, som holder fast i et meget højt aktivitetsniveau – og endda over niveauet, vi så, inden Danmark lukkede ned tilbage i midten af marts,« konstaterer cheføkonomen.

Dermed fortsætter en længerevarende tendens med, at sommerhuses popularitet stiger – ikke mindst som familiehandler med de lukrative muligheder, det medfører.

Den stigende omsætning trodser det markante fald i udlejningen, som coronakrisen og lukningen af grænserne har medført. Ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik var der ved udgangen af marts lejet 54.000 færre uger i 2020 end normalt på det tidspunkt. Og det skyldes især et fald i bookinger fra tyske turister, som normalt står for over halvdelen af alle bookinger i danske feriehuse.

Samlet set er boligmarkedets totale omsætning trods den seneste tids fremgang stadig knap 25 procent fra toppen i år, og det er cirka 17 procent under niveauet fra 2019. Værst er det gået ud over ejerlejligheder, hvor omsætningen siden toppen i år er faldet med 35 procent.

Christian Hilligsøe Heinig tilskriver fremgangen i omsætningen med, at der er faldet mere ro på rentefronten.

»Tilbage i marts blev boligmarkedet ramt på flere fronter – både via nedlukningen af dansk økonomi og frygten for at blive smittet med coronavirus, men også i form af en stor og pludselig rentestigning,« påpeger han.

Den toneangivende rente på 30-årige fastforrentede lån gik fra en pålydende rente på en halv procent til kortvarigt at være to procent.

»Siden er en pæn del af rentestigningen forsvundet, i takt med at centralbankernes redningspakker har givet mere ro på de finansielle markeder,« anfører Christian Hilligsøe Heinig.

Aktuelt er den toneangivende rente på en procent med en kurs i underkanten af 98.