Københavnske huse er en halv gang mere værd end den offentlige vurdering

Danmarks Statistik har nu sat tal på, hvor undervurderede danskernes ejerboliger er i forhold til de offentlige vurderinger.

Danskerne har store formuer i deres ejerboliger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligejere har længe vidst, at deres ejendomme handles til langt højere beløb, end de er vurderet til af Skat. Nu har Danmarks Statistik samlet set opgjort, at markedsværdien af husene i Region Hovedstaden i gennemsnit er 48 procent højere end den aktuelle offentlige ejendomsvurdering.

Tallene er endda fra udgangen af 2018, og dermed er forskellen endnu større i dag, da huspriserne er fortsat med at stige i 2019.

I resten af landet lå markedsværdien 25 til 27 procent over ejendomsvurderingen.

»Forskellen mellem Region Hovedstaden og de andre regioner er øget siden 2013, hvor nye offentlige ejendomsvurderinger blev suspenderet,« skriver Danmarks Statistik.

Ejendomsværdierne har været låst fast siden 2013, da det kom frem, at der var en meget stor del af de danske ejerboliger, som var fejlvurderede. Mens der er blevet bygget et nyt system til både vurderinger og beskatning, som rulles ud over de kommende år, har de offentlige ejendomsvurderinger været fastfrosset på 2011-værdien med nedslag.

»Både i 2013 og 2018 havde et gennemsnitligt enfamiliehus i Region Hovedstaden således en offentlig ejendomsvurdering på 2,6 millioner kroner. Markedsværdien voksede imidlertid fra 2,9 millioner kroner i 2013 til 3,8 millioner kroner i 2018. Dermed er forskellen mellem den offentlige vurdering og markedsværdien vokset fra 15 procent i 2013 til 48 procent i 2018,« konstaterer Danmarks Statistik.

Det komplicerer tingene yderligere, at stort set alle husejere betaler ejendomsværdiskat af ejendomsværdien fra 2001 plus fem procent eller fra 2002. Dermed er forskellen mellem markedsværdien og den benyttede ejendomsværdi til beskatning endnu større.