Klimaet bliver ikke altid frelst af genbrugskøb

Pas på den økonomiske rebound-effekt ved at købe genbrug. For ender du egentlig med at bruge de sparede midler på noget, der er en endnu større klimasynder?

Vil du virkelig gøre noget klimavenligt og stadig forkæle dig selv, så drop flyrejsen, men brug i stedet pengene på kroophold herhjemme, råder projektleder Mikael Bellers Madsen fra den grønne tænketank Concito. (Arkivfoto) Anne Myrup Pedersen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Kampen for klimaet fylder mere og mere. Og der er faktisk mange ting, du kan gøre i hjemmet, som virkelig batter.

For eksempel skal du tænke dig om en ekstra gang, inden du udskifter din gamle vaskemaskine eller køleskabet med en ny energibesparende model.

For ofte er det produktionen, som koster i CO2-regnskabet, pointerer projektleder Mikael Bellers Madsen fra den grønne tænketank Concito.

- Man skal køre sine ting i sænk, inden man går ud og køber nyt. Det meste bør først skiftes, når det rent faktisk er nødvendigt, siger Mikael Bellers Madsen.

Det samme gør sig gældende for tøj og elektronik.

- Vi udskifter tingene som aldrig før og lægger T-shirts bagest i skabet, fordi de har sidste sæsons farve, mens den fungerende smartphone bliver skrottet, når der kommer en ny af slagsen. Det er sjældent nødvendigt, mener Mikael Bellers Madsen.

Selv om du går efter genbrugsgodter, når garderoben skal opgraderes eller sofaen udskiftes, gavner du heller ikke nødvendigvis klimaet.

For hvad går de penge, du sparer, til i stedet?

- Går de ind i et andet forbrug, så udledningen er status quo eller endnu værre? Indgår de for eksempel i opsparingen til en flyrejse til Honolulu?, spørger Mikael Bellers Madsen og konstaterer:

- Bare fordi vi køber genbrug, frelser vi ikke nødvendigvis klimaet.

Et sted, hvor genbrug til gengæld altid batter, er, når det kommer til flasker. Og i september blev pantsystemet udvidet til at omfatte emballage fra mere end 400 beholdertyper.

Smid også øl- og sodavandsdåser købt over grænsen i flaskeautomaten, lyder opfordringen fra Dansk Affaldssortering.

- Panter man dåserne i stedet for at smide dem til metalaffald, er man helt sikker på, at det bliver til en ny sodavandsdåse, siger kommunikationskonsulent Niels Toftegaard.

- Samtidig skyder man genvej i affaldsbehandlingen, for dåserne er ren aluminium, mens spanden til metalaffald både indeholder jern, kobber og aluminium, som kræver eftersortering, tilføjer han.

/ritzau fokus/