Kinesere ved at overtage Spies

Alt tyder på, at en stor kinesisk koncern kommer til at overtage kontrollen med det traditionsrige danske rejsebureau Spies via Spies-ejeren Thomas Cook, der længe har kæmpet med underskud og gæld.

Spies er på vej mod kinesisk ejerskab. Her ses Spies-rejsende via Thomas Cook Airlines på Cuba i 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Frank Undall
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rejsearrangøren Spies har oplevet mange ejere gennem sit liv, siden selskabet i 1956 blev grundlagt af formand Simon Spies og sendte de første solhungrende danskere til Mallorca i 1957.

Nu tyder alt på, at Spies er på vej til at komme under kinesisk ejerskab via sin nuværende ejer Thomas Cook, som efter langvarige økonomiske problemer er tæt på at indgå en aftale med kinesiske Fosun om en kapitalindsprøjtning på 750 mio. pund svarende til 6,2 mia. kr.

Flere internationale medier skriver, at forhandlingerne er langt fremme, og administrerende direktør Peter Fankhauser i Thomas Cook siger til Financial Times, at det er et nødvendigt skridt at tage på grund af den økonomiske situation i rejsekoncernen – selv om det ikke er en løsning, som nogen ville ønske for sine aktionærer.

Det kinesiske konglomerat, som driver forretning i en lang række brancher, står til at overtage aktiemajoriteten i Thomas Cook-gruppens rejsebureauer – herunder Spies. Dertil vil kineserne overtage en betydelig minoritetsandel af Thomas Cooks flyselskab, hvis hele aftalen falder på plads.

Handlen skal konstrueres, så den britiske rejsekoncern bytter sin bankgæld ud med aktier. Sådan en manøvre vil bevirke en »betydelig« udvanding af værdien af de eksisterende aktier, påpeger Fosun selv i en meddelelse fra sit hovedkvarter i Hongkong.

Men Thomas Cook står nok ikke i en gunstig forhandlingsposition, efter at koncernen i maj måtte offentliggøre et tab før skat på 1,46 mia. pund svarende til 12,65 mia. kr. for første halvår af selskabets skæve regnskabsår 2019.

Kunder er sikret

Ifølge det britiske medie Sky News havde Thomas Cooks økonomiske vanskeligheder fået et nordisk betalingsselskab til at tilbageholde millioner af kroner af rejseselskabets kunders penge af frygt for selskabets kollaps.

Men de omkring 30.000 årlige kunder i Spies har ikke noget at frygte på grund af de økonomiske problemer. De er dækket af Rejsegarantifonden, og isoleret set er Spies »så hamrende profitabel i Danmark, at det er meget svært at forestille sig, at selv en nødlidende ejer vil lade sådan et guldæg gå konkurs, og derfor kan alle føle sig trygge, når de køber deres ferie hos Spies«, som Ole Egholm, direktør i Dansk Brancheanalyse, udtrykte det efter det store underskud i maj.

Kinesiske turister udgør nu en femtedel af det samlede antal turister i verden, og Fosun – der allerede ejer det oprindeligt franske Club Med – håber at få endnu flere kinesere ud at rejse via Thomas Cook. Koncernen er grundlagt som ejendomsinvestor og beskæftiger sig desuden med diverse forbrugervarer. Investeringen i Club Med var Fosuns hidtil største, og samtidig købte Fosun 17 pct. af aktierne i Thomas Cook.

Men det kinesiske styre har formentlig også en mening om en yderligere investering i den britiskbaserede rejsekoncern.

»Fosuns bestyrelsesformand, Guo Guangchang, får brug for betydelig støtte til at låne til en handel, der formentlig ikke vil få lovgiverne til at juble,« siger Brock Silvers, direktør i det Shanghai-baserede investeringsfirma Kaiyuan Capital, til Financial Times.

Analytikere vurderer værdien af Thomas Cooks rejsebureauer til mellem 450 og 550 mio. pund svarende til op til 4,5 mia. kr. Ifølge BBCs kilder vil den planlagte indsprøjtning fra Fosun både give økonomi til at drive 2019/2020-feriesæsonen og finansiel fleksibilitet til at investere i virksomhedens fremtid.

Kursen på Thomas Cook-aktien er på børsen i London faldet støt over det seneste år fra 104,2 pence for et år siden til 8,6 pence fredag morgen.