Kan koste dig dyrt: Undgå syreskader på tænderne

Sodavand påvirker mundens naturlige bakterier, og på sigt giver det huller og nedbryder tænderne.

Den hellige gral er ikke velforvaret, bare fordi du drikker light-sodavand. De giver nemlig også en række problemer, fortæller ekspert. (Arkivfoto) Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Danskerne får bedre tænder med færre huller.

Mens tidligere generationer fik et gebis i konfirmationsgave, har yngre generationer færre tandproblemer i udsigt.

Men på et område går det den gale vej.

»De unge har godt nok færre huller end de ældre generationer, men syreskader ser vi oftere og oftere,« siger Susanne Kleist, der er formand for Tandlægeforeningen og praktiserende tandlæge.

Syreskader kaldes i fagsprog for erosion, og det betyder, at emaljen ætses bort.

»Når emaljen først er væk, så har du kun det bløde tandben tilbage, og det er både dyrt og omfattende at reparere,« fortæller Susanne Kleist.

Problemet opstår både, når du drikker sodavand med sukker og light-sodavand med kunstige sødemidler.

Søde læskedrikke vil nemlig vænne mundens bakterier til et konstant sukkerindtag, tilføjer Bente Nyvad, der er professor ved Institut for Odontologi under Aarhus Universitet og specialiseret i mundens bakterier.

»Derfor ændrer mundens bakterier sammensætning, og de bliver utroligt dygtige til at producere syre. Og syre, der dannes af bakterier i tandbelægningerne, er med til at starte udviklingen af huller,« siger hun.

Så hvis du drikker sodavand hele tiden, laver du i princippet en økologisk katastrofe i munden, siger Bente Nyvad.

Og du er ikke ude over problemet, bare fordi du vælger light-sodavand.

»Når du drikker light har du ikke ulempen med sukkeret, men light-sodavand har stadigvæk et højt syreindhold og en lav pH-værdi. Derfor vil light-sodavand også ætse emaljen,« siger Bente Nyvad.

Det gælder især, hvis du køber en sodavand med skruelåg, som du typisk drikker over mange timer. På den måde får tænder og bakterier nemlig aldrig fred for sukker- og syrebadet.

Og de pauser er vigtige, for at munden kan genoprette sin naturlige balance - og du dermed kan undgå tandskader.

»Og hvis man insisterer på at drikke sodavand, så drik den hurtigt fremfor at søbe i den hele dagen, og hold det til weekenden. Så udsætter du ikke tænderne for en jævn sukkerbelastning,« siger Susanne Kleist.

/ritzau fokus/