I aftes skete det igen: Danske boliglån har aldrig været billigere

En melding fra USA har gjort historisk lave danske boligrenter endnu mere attraktive, hvilket kan få en bølge af danske boligejere til at lægge boliglånene om i løbet af april.

De 30-årige realkreditrenter er blevet sendt mod rekordniveauer i kølvandet på en blød udmelding fra den amaerikanske centralbank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

Der er medvind til de danske boligeejere fra alle verdenshjørner i disse uger.

I forrige uge blæste det mildt fra Frankfurt i Tyskland, hvor en udmelding fra Den Europæiske Centralbank sendte de danske realkreditrenter ned, og med ét oplevede Danmark de laveste 30-årige realkreditrenter nogensinde.

Torsdag morgen får kursen på de 30-årige realkreditobligationer endnu et nøk op i kølvandet på en mild brise fra den anden siden af Atlanterhavet, hvilket betyder, at boligejere kan se frem til billigere lån.

Rentemødet i den amerikanske centralbank onsdag aften trykker renterne yderligere i bund, og det sender fra morgenstunden kursen på det 30-årige fastforrentede 1,5 procentslån op i det højeste niveau nogensinde. Kursen svinger sig fra morgenstunden op over 98,50.

»Det er positivt for en lang række af boligejere. 1,5 procentslånet er i øjeblikket boligejerens favoritlån, og det kommer ikke til at ændre sig i den kommende tid med så stærk en kurs,« skriver chefanalytiker i Totalkredit, Jeppe Borre, i en kommentar.

Melding fra USA

Ikke overraskende fastholdt den amerikanske centralbank i går renten, men det afgørende set med danske briller var dog meldingen om at stoppe nedbringelsen af bankens obligationsbeholdning. Dermed ser centralbankens medlemmer ikke nogen renteforhøjelser i år, mens meldingen så sent som i december lød på to renteforhøjelser. De mærkbart faldende renter ovenpå rentemødet smitter i dag af på de danske boligrenter til glæde for mange boligejere og boligkøbere.

»Det fastforrentede 1,5 procentslån er i den grad kommet på landkortet, som følge af mærkbart faldende renter i 2019 dikteret af vækstbekymringer og en mere forsigtig tilgang fra både den amerikanske og europæiske centralbank,« forklarer Jeppe Borre.

Ifølge Totalkredit er den daglige udstedelse af 1,5 procentslån i Totalkredit mere end femdoblet fra januar til marts.

Risikoen er væk

Hos Realkredit Danmark hæfter man sig ved, at risikoen for indlåsningseffekt på 1,5 procentslånet er reduceret massivt de seneste to uger.

»Vi kan se, at vi i dag har 5,5 mia. kr. i vores 1,5 procentserie, så den er sådan set uden for fare i forhold til indlåsningseffekten. Og med de her kurser kommer der mere og mere likviditet over den kommende tid,« forklarer Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark.

I april står tusindvis af boligejere overfor opsigelsesfrist, såfremt de ønsker at ændre på lånet. Her vil 1,5 procentslånet være på radaren for en hel del, vurderer han.

»Med de her kursniveauer ser det ud til, at der kommer noget mere gang i omlægningerne af lån frem mod opsigelsesfristen, der lægger i slutningen af april. Vi har tidligere ikke for alvor haft så gode konverteringsmuligheder på netop de her lån, som vi har i øjeblikket med rekordlave renter,« siger han.