Hvordan bliver din bolig – og boligskat – vurderet?

Podcasten »Dine Penge« kigger nærmere på ejendomsvurderinger og boligskat – og det politiske kaos omkring samme.

»Dine Penge« kaster et blik på det nye boligskattesystem, som endnu en gang er blevet udskudt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Ejendomsvurderinger og boligskat er en væsentlig post i privatøkonomien på flere fronter. Dels fordi vurderingen kan have betydning for prisen på et eventuelt salg af ens bolig, og dels fordi boligskatten i sig selv er en ganske stor post. Begge ting er oppe i luften lige nu, hvor det politiske kaos omkring samme ser ud til at blive forlænget med endnu flere år.

»Det er et stort emne nu, fordi der lige er sket nogle nye ændringer, som ikke gør det nemmere at være boligejer og prøve at forstå, hvordan de her skattebetalinger hænger sammen,« forklarer Mira Lie Nielsen, bolig- og formueøkonom hos Nykredit, i podcasten »Dine Penge«.

Find alle episoder i podcastappen fra Itunes i App Store, Google Play – eller hvor du ellers lytter til dine podcasts.

Helt overordnet kan man sige, at vi som boligejere betaler to boligskatter: en ejendomsværdiskat, vi betaler til staten, som afregnes via vores årsopgørelse, og grundskylden, som er en skat, vi betaler til den kommune, vi bor i, og som afregnes via et girokort, man typisk modtager lige omkring årsskiftet. Men de grundvurderinger, som boligskatterne er baseret på, er meget gamle og fejlagtige, lyder det fra Mira Lie Nielsen.

»Man har ikke lavet vurderinger siden 2011, og så har man tilladt, at grundskylden stiger op til syv procent årligt. Sådan har det været i en årrække.«

Der er altså en del boligejere, som kan se frem til en skattelettelse, fordi de i en årrække har betalt for meget i boligskat, og skal have deres penge igen.

»Det var komplekst nok i forvejen, men nu blander man nye vurderinger sammen med gamle regler.«


Nye vurderinger og gamle regler

I 2016 blev en politisk aftale om et nyt vurderingssystem vedtaget, og året efter fulgte en aftale, der skal give danskerne nye boligskatteregler fra 2021. De nye regler indebærer blandt andet en afskaffelse af boligskattestoppet og stigningsbegrænsningen på grundskylden, men indtil videre har boligejerne måttet se til, mens både de nye vurderinger og skatteregler er blevet udskudt.

»Faktisk var det planlagt, at der i starten af 2019 skulle komme nye vurderinger. Det blev skubbet til andet halvår af 2020, og i sidste uge blev det så skubbet en gang mere, til de nye vurderinger kommer rullende ud i andet halvår af 2021.«

Også planerne om de nye regelsæt blev udskudt og træder nu først i kraft i 2024. Man fortsætter altså med boligskattestoppet og stigningsbegrænsningen på grundskylden, men fra 2021 til 2024 skal disse beskattes på baggrund af de nye vurderinger.

»Det var komplekst nok i forvejen, men nu blander man nye vurderinger sammen med gamle regler,« lyder det fra Mira Lie Nielsen.

Frossen gæld

Ifølge det nye regelsæt vil boligejere fra 2024 have to boligskatter, som begge skal afregnes via årsopgørelsen. Man vil få nye vurderinger, som er betydeligt større, men en indefrysningsordning i boligskatteforliget sikrer, at ingen boligejere skal betale mere i boligskat, så længe de bliver boende i deres nuværende bolig. Regningen skal dog betales, hvis man sælger. Siden 2018 har alle stigninger i boligskatten været i en midlertidig og rentefri indefrysningsordning.

»Det skal man være opmærksom på og måske allerede spare op til i dag, for i 2024, hvor vi de nye regler træder i kraft, kan du få lov til at betale den skyldige skat. Hvis boligskatten stiger derefter, vil man som udgangspunkt indefryse stigninger, og så skal man selv gå ind og betale det, hvis man har lyst. Man kan også lade det stå, til man sælger, men så kommer der renter på,« forklarer Mira Lie Nielsen.

I forbindelse med overgangen indføres en skatterabat, som betyder, at ingen boligejere kommer til at betale mere i boligskat med de nye regler, end hvis de nuværende regler var fortsat i 2024. Det gælder dog ikke for nye ejere, og det kan alt andet lige presse boligpriserne ned til den tid.

»Det svære er at sige hvor meget. Vi kender ikke fordelingen af skatterabatterne – vi har kun den overordnede betragtning fra Skat, som er baseret på vurderinger fra 2015,« lyder det fra Nykredits bolig- og formueøkonom.

Find alle episoder i podcast-appen fra Itunes i App Store, Google Play – eller hvor du ellers lytter til dine podcasts.