Hver tredje unge boligejer frygter prisfald

Bekymringer over faldende priser på boligmarkedet fylder mest hos de unge og de ældre boligejere, mens dem i 40erne tager det mere roligt, viser ny undersøgelse.

Især yngre og ældre boligejere er bekymrede for, om boligpriserne vil falde, mens de midaldrende tager det mere roligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligpriser har generelt stor bevågenhed blandt danske boligejere, som mange steder i landet de senere år har kunnet læne sig mageligt tilbage, mens boligformuen bare er vokset og vokset. Nu ser det ud til, at de store prisstigningers tid er slut – i hvert fald på markedet for ejerlejligheder.

Og det bekymrer en del. Særligt de unge frygter prisfald. Det fremgår af en ny Epinion-undersøgelse, hvor Nybolig har spurgt boligejere, hvad der optager dem mest.

Blandt boligejere i alderen 18-29 år svarer næsten hver tredje, at de bekymrer sig om faldende boligpriser – 22,1 pct. svarer »i høj grad«, mens 9,7 pct. svarer »i meget høj grad«.

Peter J. Mattsen, direktør i Nybolig

»Når man er nyuddannet og stifter familie, fylder bolig og økonomi meget.«


Ifølge Nyboligs direktør, Peter J. Mattsen, er en del af forklaringen, at der netop blandt de unge er mange førstegangskøbere.

»Boligejere i aldersgruppen 18-29 år udgør unge, som oftest er nye på boligmarkedet. De er traditionelt mest påpasselige og årvågne omkring prisudviklingen. I den alder er købet af en bolig den klart største investering, de har gjort i deres liv,« udtaler Peter J. Mattsen i en pressemedelelse.

Frygten aftager i fyrrerne

Og frygten er sandsynligvis blevet forstærket af, at boligpriserne ved overgangen fra 2018 til 2019 for første gang i mange år tog et mere markant dyk – for derefter igen at bevæge sig lidt opad, påpeger Nybolig.

Ser man på ejerboligmarkedet i København, er salgspriserne eksempelvis faldet med 2,4 pct. i andet kvartal 2019 sammenlignet med samme kvartal 2018, viser den seneste boligmarkedsstatistik fra Finans Danmark.

For de mere veletablerede boligejere, der ofte har livssituation og job under kontrol, fylder bekymringen for prisfald mindre. Blandt de 40-49-årige er det kun sammenlagt 15,3 pct., som enten i høj eller meget høj grad frygter, at deres bolig bliver mindre værd.

Blandt den lidt ældre del af befolkningen i alderen 60-69 år begynder boligpriserne igen at fylde en del. Her svarer 26,3 pct., at de i høj eller meget høj grad frygter prisfald.

»Det er ganske forventeligt, at boligejere har skiftende fokus på værdien af boligen alt efter deres alder. Når man er nyuddannet og stifter familie, fylder bolig og økonomi meget. Men i takt med, at man bliver ældre og lønniveauet stiger, oplever mange boligejere, at der kommer mere ro på. Frem mod pensionsalderen bliver husprisen igen et emne, da man vil sikre de bedste vilkår for pensionen,« påpeger Peter J. Mattsen.