Her er det billigste realkreditselskab: Store prisforskelle på samme type lån

En ny test fra Forbrugerrådet Tænk viser, at det betaler sig at indhente flere tilbud, inden man vælger realkreditselskab. Der kan være mange penge at spare på samme type lån.

Der er kæmpestor forskel på, hvor langt én million kroner rækker, hvis man står på tærsklen til en ny boliginvestering. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Renterne er rekordlave – på nogle typer realkreditlån er de ligefrem i minus. Men boligejerne mærker ikke den fulde effekt af, at renterne i efterhånden en del år er blevet trykket mere og mere i bund. Det skyldes, at der er blevet skruet markant op for det gebyr, boligejerne skal betale til realkreditselskabet for at administrere lånet.

Faktisk er bidragssatserne næsten blevet tredoblet i perioden 2011 til 2016. Selvom renterne er stort set de samme i de fire store realkreditselskaber – Nykredit/Totalkredit, Realkredit Danmark, Nordea Kredit og Jyske Realkredit – og alle løbende har sat bidragssatserne op, er der stadig penge at spare ved at gøre sit hjemmearbejde.

Helt konkret er der over 3.000 kroner om året i forskel på det billigste og det dyreste realkreditlån, når man sammenligner et femårigt afdragsfrit rentetilpasningslån på 1,6 millioner kroner og en belåningsgrad på 60 procent. Det skriver Forbrugerrådet Tænk Penge i en ny test af realkreditlån.

Få altid mindst to tilbud

»Rent procentuelt ser forskellene meget små ud, men fordi et boliglån typisk er på flere millioner kroner, bliver det alligevel til noget, som man vil kunne mærke i en almindelig husholdning,« udtaler projektleder Lars Baadsgaard i artiklen.

Det er Nykredit, der også ejer Totalkredit, der i det konkrete tilfælde har det billigste afdragsfrie F5-lån.

Men der kan være forskel på, hvem der er billigst, afhængigt af, hvilken type lån det er. Derfor anbefaler Forbrugerrådet Tænk, at man altid får et lånetilbud fra minimum to realkreditselskaber, og at man får dem samtidigt, da der hurtigt kan opstå små forskelle som følge af ændringer i obligationskurserne, som gør det svært at sammenligne.

Årlige Omkostninger i Procent er et vigtigt redskab i forhold til at sammenligne, hvor meget man i gennemsnit betaler for de forskellige lån i procent per år, når både etableringsomkostninger, rente, bidrag og kursskæring er regnet med.

Det er desuden altid en god idé at forhandle om etableringsomkostningerne. Mens renter, bidrag, kursskæring, tillæg for afdragsfrihed og tinglysningsafgift til staten ligger fast, er det som regel muligt at presse ekspeditionsgebyret til bank og realkredit ned.