Har du styr på din skat? Fristen for rettelser i årsopgørelsen nærmer sig

1. maj er sidste frist for at rette årsopgørelsen for 2018. Skattestyrelsen modtager de fleste oplysninger automatisk, men der er dog visse indtægter og fradrag, man bør tjekke.

1. maj er sidste frist for at rette i årsopgørelsen fra 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

11. marts modtog 4,6 millioner danskere deres årsopgørelse for 2018. 3,4 millioner skulle have penge retur fra skattefar, mens omkring en million skulle indbetale mere. Hvis din årsopgørelse ikke stemte overens med, hvad du faktisk har tjent i 2018, kan du nå at rette det inden 1. maj.

Langt størstedelen af danskerne behøver ikke at løfte en finger. Skattestyrelsen modtager nemlig størstedelen af danskernes oplysninger automatisk. Men 15 procent, svarende til 700.000 personer, skal rette eller tilføje oplysninger – inden 1. maj.

Herunder kan du læse om de forskellige fradrag. Flere steder kan der være penge at hente:

Kørselsfradrag

Halvdelen af borgerne, der har ændringer i årsopgørelsen, har det til kørselsfradraget. Kørselsfradrag kan man få, hvis man har mere end i alt 24 km til og fra et lønnet arbejde. Der gives fradrag, uanset om du tager bilen, toget, bussen eller cyklen. Du er kun fradragsberretiget til de dage, du har været på arbejdspladsen. Hjemmearbejdsdage, fridage og sygedage giver ikke ret til kørselsfradrag. Du kan læse mere om kørselsfradraget her.

Håndværkerfradrag

Du kan få håndværkerfradrag for udvalgte service- og håndværksydelser udført i hjem eller fritidsbolig i 2018. Du kan få fradrag for arbejdslønnen inklusiv moms, men ikke for materialer. En anden betingelse, der skal være opfyldt for at få fradrag for arbejde udført i 2018, er, at regningen er betalt elektronisk senest 28. februar 2019.

Indtægter fra deleøkonomi

Indtægter fra deleøkonomi kan være enten udlejning af sommerhus, bil, bolig eller udførelse af opgaver mod betaling. Der er forskellige regler for, hvad det betyder for skatten afhængigt af, hvilken form for aktivitet det er. Der er indført nye bundskattegrænser for udleje af bolig, sommerhus eller bil i 2018. Du kan læse mere om reglerne for de enkelte områder her.

Aktier og investeringsbeviser

Skattestyrelsen får ikke altid alle oplysninger om aktier og investeringsbeviser automatisk. Derfor er det vigtigt at tjekke oplysningerne en ekstra gang, hvis man i 2018 har købt eller solgt aktier – eller blot får udbetalt et årligt udbytte. Det er forskelligt, hvor meget man beskattes. Det afgøres af, hvilken type værdipapir det drejer sig om. Du kan læse mere om det her.