Guldsmede advarer om kæmpe forskelle: Hold øje med prisen, når du sælger

Guldprisen steg meget kraftigt, siden krigen i Ukraine brød ud. Det har fået flere til at sælge arveguld. Men når guldsmede og -handlere køber guld fra private, er der stor forskel på prisen.

Flere har solgt guld de seneste måneder, efter prisen steg kraftigt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I takt med at guldpriserne skød i vejret, har der været flere, der opsøger den lokale guldsmed. Men guldsmedene tilbyder meget forskellige summer for det ædle metal. Faktisk bliver det nogle gange solgt 20 procent under markedspris.

Joan Andersen er 63 år og bor i Rødovre. I sommer valgte hun at sælge arvestykker efter sin mors død.

»Min veninde gav mig et tip om, at jeg skulle få prissat smykkerne hos tre forskellige guldopkøbere. Det gav mig 1.500 kroner mere for mit guld hos den bedste forhandler. Det var meget overraskende,« fortæller hun.

Hun endte med at sælge det hos NordiskGuld, som er en af landets største guldhandlere. De kan nikke genkende til, at kunderne er overraskede over forskellen.

»Guldsmede har høj troværdighed, og kunderne forventer, de bliver tilbudt den rigtige pris. Men man skal virkelig være på vagt og undersøge markedet godt, inden man sælger,« siger Sander Lerche Rasmussen, der er direktør hos NordiskGuld.

Efter krigens start nåede guldprisen sit hidtidige højdepunkt 8. marts, men nu ligger den på samme niveau, som før krigen brød ud.

Sander Lerche Rasmussen er direktør hos NordiskGuld. Han opfordrer folk til at undersøge markedet, inden de sælger. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Bevågenhed betaler sig

Ifølge Carsten Tanggaard, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet, kan prisforskellene ved guldopkøb fra private være betydelige.

»Priserne vil uundgåeligt variere betydeligt. Det er et marked, hvor gennemsigtigheden er lav, og kunderne er uprofessionelle. Derfor skal kunderne være opmærksomme og tjekke guldpriserne online. Forvent ikke at få råmetal-prisen, men accepter heller ikke et afslag på en fjerdedel af prisen,« siger han.

Trine Thorning, direktør for Guldsmedebranchen i Danmark, opfordrer til at holde øje med pris såvel som rådgivning:

»Som regel går man til den nærmeste guldsmed, men vi anbefaler at tjekke prisen hos flere forhandlere. Prisen er vigtig for alle, men for nogle vejer det tungere med en vurdering, der også tager højde for historiefortællingen i et arvestykke,« siger hun.

Ofte efter dødsfald

Ofte opsøger danskerne en guldhandler eller guldsmed efter et dødsfald i familien. Det kan ifølge Sander Lerche Rasmussen fra NordiskGuld spille ind på deres overskud til at undersøge markedet, som nævner, at et dødsfald ofte er første gang, man sælger til en guldsmed.

»Fordi de er i sorg, har de paraderne nede og risikerer at blive snydt, når de sælger af arvestykkerne,« siger han.

Det kan Joan Andersen nikke genkendende til.

»Jeg var i en oprydningsfase, hvor alt blot skulle afvikles. Min veninde fik mig alligevel til at undersøge markedet, og det var til stor hjælp. Begravelsen kostede 45.000 kroner, og min mor ikke havde mange penge,« fortæller hun.