Grundskylden ryger i vejret, men den er uhyre skævt fordelt – se, hvor det er dyrest

De danske boligejere skal af med næsten 19 milliarder kroner i grundskyld i år, men den geografiske fordeling er uhyre skæv. Den dyreste kommune er ti gange så dyr som den billigste, når man ser på den gennemsnitlige grundskyld pr. ejerbolig.

Hvor meget betaler du i grundskyld? Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at den gennemsnitlige grundskyld pr. ejerbolig er højest i Rudersdal, Hørsholm og Lyngby-Taarbæk kommuner. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Med ejerbolig menes en-, to- og tre-familiehuse samt ejerlejligheder og sommerhuse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Grundskylden gør ondt på de danske boligejere, og det kommer den også til at gøre i år. Samlet set kommer boligejerne til at betale 18,63 milliard kroner i grundskyld i 2021, men der er uhyre stor forskel på, hvor meget boligejerne betaler i de enkelte kommuner. Den højeste gennemsnitlige grundskyld findes i Rudersdal Kommune med et beløb på 34.716 kroner pr. ejerbolig.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Grundskylden er skat på jorden eller boligejernes grund. Den stigende grundskyld skyldes øgede grundværdier, og de boligejere, som slipper lettest er i Morsø og Vesthimmerland kommuner med henholdsvis 3.098 kroner og 3.122 kroner i gennemsnit pr. ejerbolig.

Der er således langt op til de dyreste kommuner. Næstefter Rudersdal kommer Hørsholm og Lyngby-Taarbæk kommuner med grundskyld på 31.181 kroner og 26.725 kroner i gennemsnit pr. ejerbolig

Danmarks Statistik skriver, at med ejerbolig menes en-, to- og tre-familiehuse samt ejerlejligheder og sommerhuse.

»Der er meget stor forskel på, hvor meget man skal betale i grundskyld på tværs af landet. Hvor man i de dyreste kommuner i gennemsnit betaler næsten 10 gange så meget som i de billigste. Noget af det skyldes forskellige satser, men det er primært et udtryk for, at der er meget stor forskel på, hvad grundene er værd forskellige steder i landet,« siger privatøkonom i Danske Bank, Louise Aggerstrøm Hansen.

Hun understreger, at nye familier på boligmarkedet skal se på grundskylden en ekstra gang.

»Som boligkøber er man nødt til at forholde sig til den ekstra budgetpost, der kan løbe op i flere tusind kroner om måneden i de dyreste områder – og det vel og mærke i gennemsnit,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

»Derfor vil det også have en betydning for det budget, vi laver, når vi overvejer, hvor vi skal slå os ned. Her giver det dog næppe mening at sammenligne hver sin ende af landet, for de steder, hvor man betaler langt mindre end i Hovedstaden for eksempel, er næppe et reelt alternativ for de, der gerne vil slå sig ned tæt på København,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Hun påpeger, at boligskatterne generelt har en dæmpende effekt på priserne. Jo mere man betaler i skat om måneden, desto mindre har man råd til at betale for boligen.

»De seneste mange år har ejendoms- og grundvurderingerne imidlertid været sat ud af kraft, og derfor er effekten mere begrænset i dag, end hvis man havde haft et fungerende vurderingssystem,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Landets suverænt højeste

Danmarks Statistik fremhæver i analysen, at der siden 2003 har været et loft over, hvor meget grundskylden kan stige. Det betyder, at i 2021 stiger de samlede ejendomsskatter med 2,7 procent. Det dækker over den almindelige stigning i grundskyld i de kommuner, der endnu ikke beskattes af den fulde værdi af deres bolig, men også af nybyggeri, som er begyndt at betale grundskyld det seneste år.

Grundskyld forventes at fortsætte med at stige i 2022, men ikke i helt samme grad som i år.

Chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann påpeger, at grundskylden er højst på parcel- og rækkehuse. Det giver en skævhed i tallene fra Danmarks Statistik, fordi de også medregner ejerlejligheder og sommerhuse.

Ser man derfor udelukkende på grundskylden for parcel- og rækkehuse, er det nogle andre kommuner, som fremstår som de dyreste.

»På Frederiksberg, der har landets højeste gennemsnitlige grundskyld for et parcel- og rækkehuse, betaler en gennemsnitlig husejer således cirka 56.000 kroner i grundskyld i 2021,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Grundskylden er højere for parcel- og rækkehuse end for ejerlejligheder. Hvis man alene ser på parcel- og rækkehuse, så har Frederiksberg Kommune landets højeste gennemsnitlige grundskyld. I 2021 betaler en gennemsnitlig husejer cirka 56.000 kroner i grundskyld. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg.

»Dertil kommer cirka 26.000 kroner i ejendomsværdi, hvilket svarer til en samlet regning til boligskatter på cirka 82.000 kroner om året eller cirka 6.800 kroner om måneden,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Hun påpeger, at selv om grundskylden er steget ganske meget for nogle boligejere, behøver de nuværende boligejere ikke at bekymre sig om budgettet lige nu.

»Ved boligskatteforliget i 2017 valgte politikerne nemlig at indføre en indefrysningsordning, således at eventuelle stigninger i grundskylden i perioden 2018-2020 ville blive indefrosset. Derfor betaler boligejerne stadig det samme i grundskyld i dag, som de gjorde i 2017, for så vidt de har ejet huset i hele perioden,« siger Lise Nytoft Bergmann.

»Renten på de indefrosne grundskatter er nul procent, men det betyder ikke, at ordningen er gratis. For den dag boligen skal sælges, skal gælden selvfølgelig betales, og fra 2024 begynder der at løbe renter på – medmindre man på det tidspunkt betaler, hvad man skylder,« siger Lise Nytoft Bergmann.