Grønne investeringer kan også være gyldne

Man behøver ikke at vælge mellem at investere med grøn samvittighed og en økonomisk god forretning. Her er, hvad du skal overveje.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Kan man være en kyndig investor med grøn samvittighed? Eller må man acceptere, at der ikke er så mange penge at hente i grønne aktier?

»Der har tidligere været en tendens til, at afkastet har været bedre på »sorte« aktier,« fortæller Kim Valentin, som er uafhængig økonomisk rådgiver og administrerende direktør hos Finanshuset i Fredensborg.

Men man kan ikke længere sige, at det koster at investere grønt, siger han.

På kort sigt kan man være heldig eller uheldig - sådan som det gælder for aktieinvestering helt generelt.

»Begrebet bæredygtighed er jo ikke supergammelt. Og aktier skal helst måles over en vis periode«, siger Kim Valentin og fortsætter:

»Men man er begyndt at lave nogle forskellige grupperinger af bæredygtighed. Et af de ældre indeks er DJSI, som står for Dow Jones Sustainability World Index. Der er forskellige investeringsforeninger, der lægger sig op ad det.«

Han nævner som eksempel, at Sparindex har sådan en indeksfond.

Der er en række fonde og investeringsforeninger, der slår sig op på at være eksempelvis fossilfri eller fokusere på grønne investeringer.

Men ifølge Hanne Jersild, som er seniorrådgiver i klima og energi hos WWF - Verdensnaturfonden, bør man også dykke lidt ned, hvad det egentlig vil sige, og hvilke selskaber man konkret investerer i.

»Der kan være forskellige ting, man vælger at inkludere i en given fond eller udelukke - som man kan se forskelligt på, afhængigt af hvilke briller man har på,« forklarer Hanne Jersild.

Betyder bæredygtighed eksempelvis, at man vil investere i selskaber, som producerer til den bæredygtige omstilling - eksempelvis vindmøller?

Eller handler det om, at virksomheden selv har truffet et valg om at bruge fossilfri energiformer, når det er muligt?

Det er nogle af de overvejelser, man skal gøre sig, når man vælger sine aktier eller investeringsforeninger.

Den opfattelse deler Kim Valentin. Han forklarer, at hvis man skal investere i investeringsforeninger eller fonde, så skal man acceptere en vis fleksibilitet.

For de lever ikke nødvendigvis op til præcis de kriterier, man selv har for bæredygtighed eller klimavenlighed.

»Du kan sagtens bruge investeringsforeninger. Du skal bare være indstillet på, at det ikke nødvendigvis er alle de selskaber, der indgår, som lever op til alle dine krav«, forklarer Kim Valentin.

Vil man have fuld kontrol over, hvor ens penge lander, anbefaler han at investere i enkeltaktier.

»Så kan du købe op i nogle virksomheder, som du ved agerer, som du gerne vil have,« siger Kim Valentin.

/ritzau fokus/