Giganternes slagsmål om fly rammer dansk landbrug: Se listen over de straffede varer

Regningen for slagsmålet mellem EUs og USAs store flyfabrikker ender blandt andet hos danske landmænd. En række danske fødevarer bliver ramt af straftold. Se listen.

Blandt andet den danske svineeksport bliver ramt af USAs forhøjede toldsatser på en lang række europæiske produkter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard/Ritzau Scanpix

Når giganter slås, så kommer andre ofte i klemme. Det er også tilfældet i den handelskrig, som en afgørelse om ulovlig statsstøtte til Airbus er ved at udløse.

Som straf har USA kørt sin toldkanon i stilling med retning mod EU, og nu viser det sig, at dansk eksport også bliver ramt fra 18. oktober, hvor en amerikansk straftold på 25 procent på importvarer er varslet.

Dansk Landbrug og især to for Danmark vigtige eksportområder står på den meget omfattende liste over de varer, der bliver pålagt den ekstra told. Det drejer sig om svinekød og mejeriprodukter for op mod en halv milliard kroner.

Det oplyser Kenneth Lindhardt Madsen, der er leder af afdelingen for Handelspolitik & Markedsadgang hos Landbrug & Fødevarer, og han ærgrer sig.

Kenneth Lindhardt Madsen, afdelingsleder hos Landbrug & Fødevarer

»Det er jo en sag om uenighed om statsstøtte til flykonsortier. Nu kommer vi som landbrugs- og fødevaresektor til at betale for det.«


»Det er jo en sag om uenighed om statsstøtte til flykonsortier. Nu kommer vi som landbrugs- og fødevaresektor til at betale for det. Det er vi rigtig kede af,« siger han.

Reglerne i den internationale handelsorganistion WTO er ellers, at man ved sammenstød om toldsatser skal gengælde inden for de samme områder, som sagen drejer sig om. Men der er mulighed for at udvide området, hvis der ikke kan findes tilstrækkelig økonomi inden for det område, der er strid om.

I dette tilfælde ville det amerikanske gengældelsesangreb inden for flyproduktion ramme USAs egen flyfabrikant Boing på de flykomponenter og andet materiel, Boing importerer til sin egen produktion.

To områder rammes

Fra 18. oktober står en række danske varer til at blive ramt af amerikansk straftold på 25 procent.

»Vi kan konstatere, at der er to hovedområder, der bliver ramt,« oplyser Kenneth Lindhardt Madsen.

Det ene er eksport af grisekød, som samlet udgør omkring en mia. kroner, hvoraf de 100 mio. kroner vil være omfattet af tolden. Det er alle de forarbejdede produkter, som skinker, pølser og kød på dåse.

Den amerikanske udmelding er dog ikke noget, der får Danish Crown til at svede alt for meget.

»Det kunne være meget værre. Det er selvfølgeligt ærgerligt, men det er kun omkring ti procent af vores eksport fra Danmark til USA, der bliver ramt af den her straftold. Det er næppe noget, der kommer til at aflejre sig i betalingen til landmanden, eller som kommer til at koste arbejdspladser,« siger Søren Tinggaard, som er underdirektør i Danish Crowns eksportafdeling.

Det andet felt, der bliver ramt, er mejeriprodukter, hvor varer for cirka 300 mio. kroner ud af en årlig eksport for 500 mio. kroner bliver berørt. Her er der tale om ost, hvor Landbrug & Fødevarer regner med, at havarti- og blåskimmelost fylder mest.

Men der er videre perspektiver end bare den første regning på den forhøjede told. Den første liste over produkter, der skal straffes, omfatter varer for 7,5 mia. dollar.

»Men de har en større liste bagved, og de kan jo godt vælge om et halvt år at beslutte sig for at sætte gang i »karrusellen« og tage fat i andre produkter på den store bruttoliste. Det vil gøre det sværere for virksomhederne at planlægge,« siger Kenneth Lindhardt Madsen.

I et længere perspektiv skal en tilsvarende sag, som EU har anlagt mod Boeing, afgøres, hvor der forventes en afgørelse inden for seks måneder.

»Hvis den udløser retaliering den anden vej, så har vi en handelskrig, og det er alvorligt,« forklarer Kenneth Lindhardt Madsen.