Fredag eftermiddag lukkede danskernes foretrukne boliglån – og det kan der være god grund til at holde øje med

Lukrativt boliglån til én procent i rente er lukket, og nu må boligejerne kigge mod andre muligheder. Det kan være godt nyt for boligejerne, lyder det fra chefanalytiker.

»De lavere renter er også med til at stimulere boligefterspørgslen, eftersom det bliver billigere at låne til en bolig. Vi forventer, at boligmarkedet går et efterår i møde med en svag pil ned på både handelsaktivitet og priser, og derfor er en støtte i lidt lavere renter bestemt værd at tage med,« siger cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad der for få uger siden forekom usandsynligt, er fredag eftermiddag blevet forvandlet til en kendsgerning.

Danskernes foretrukne boliglån, det fastforrentede 1,0-procentlån med afdraglukkede nemlig dagen med et gennemsnit i kurs 100,05 og dermed skal flere boligkøbere og boligejere til at spejde efter nye muligheder.

Nyheden er faktisk også godt nyt til netop boligejerne, for lukningen bringer et nyt og endnu billigere boliglån med en rente på 0,5 procent i spil igen, og så efterlader den også plads til de nye serier af 1-procentlån over 30 år, påpeger chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.

»Det er de færreste boligejere, som siger nej til lavere renter, omvendt er der altså også nogle fordele ved de nye serier af 1-procentlån,« siger hun og peger på, at det nye 1-procentlån har en højere kursfølsomhed.

Det gør det fordelagtigt ved en potentiel rentestigning, fordi kursen vil falde og dermed vil kunne bide en større del af restgælden.

»Derimod kan det 30-årige 0,5 procentlån være den bedste løsning, hvis boligejerne er helt sikre på, at de bliver boende i deres bolig i rigtig mange år,« siger Lise Nytoft Bergman.

Allerede torsdag sluttede 1,0-procentlån med afdrag dagen i en kurs på over 100. Det blev dog ikke lukket endnu, fordi gennemsnitskursen for hele dagen ikke nåede over 100.

Det gik så igennem fredag.

Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit

»Ingen vidste, hvordan virussen ville udvikle sig, og kompasnålen på rentemarkederne snurrede rundt. Heldigvis er det gået langt bedre end forventet, og de seneste dages rentefald er kronen på værket.«


Niveau før krisen

Lise Nytoft Bergmann har fulgt det tæt, og hun hæfter sig ved udviklingen, siden Danmark blev lukket ned. Her blev boligrenterne på rekordtid firedoblet fra en halv procent til to procent. Men nu er renterne meget tæt på at være tilbage på niveauet fra før coronakrisen.

»Vi oplevede, at mange boligejere var bekymrede for renteudviklingen i marts – og med god grund. Ingen vidste, hvordan virussen ville udvikle sig, og kompasnålen på rentemarkederne snurrede rundt. Heldigvis er det gået langt bedre end forventet, og de seneste dages rentefald er kronen på værket. Nu er vi igen tilbage på samme lave kuponrente, som inden coronakrisen lukkede landet ned,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Hun giver de seneste dages dårlige nøgletal fra USA og Europa en del af forklaringen på udviklingen.

»Rentefaldet skal forklares med flere forhold, men dårlige nøgletal for både europæisk og amerikansk økonomi spiller en væsentlig rolle. Når fremtiden tegner usikker, søger mange investorer mod sikre aktiver, og her er de danske realkreditobligationer et populært valg. Det kommer så boligejerne til gavn i form af lavere renter,« siger Lise Nytoft Bergman.

De lavere renter kan ifølge cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre også være godt nyt for boligmarkedet som helhed i Danmark.

»De lavere renter er også med til at stimulere boligefterspørgslen, eftersom det bliver billigere at låne til en bolig. Vi forventer, at boligmarkedet går et efterår i møde med en svag pil ned på både handelsaktivitet og priser, og derfor er en støtte i lidt lavere renter bestemt værd at tage med. Uden at overgøre rentefaldets betydning, så har mange bække små på mange måder sin berettigelse som en hjælpende hånd til dansk økonomi på vejen ud af den økonomiske krise, som coronavirussen har medført dansk økonomi,« siger han i en skriftlig kommentar.