Forhandlingerne om Blackstone-indgreb er brudt sammen

Regeringen må nok engang sande, at det er særdeles vanskeligt at lande en aftale om et indgreb på det danske lejeboligmarked. Flere måneders forhandlinger er brudt sammen.

Boligminister Kaare Dybvad (S) har onsdag formiddag meddelt, at regeringens forhandlinger om et længe ventet indgreb på det københavnske lejeboligmarked er brudt sammen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kaare Dybvad vidste, at det ville blive svært, men boligministeren må alligevel indse, at bestræbelserne på at sikre politisk flertal for et længe ventet og stærkt omdiskuteret indgreb på det danske lejeboligmarked nok engang er endt forgæves.

På et doorstep-møde i Boligministeriet onsdag formiddag har Kaare Dybvad (S) meddelt, at forhandlingerne, der har kørt i flere måneder, er brudt sammen.

»I dag er desværre en god dag for udenlandske kapitalfonde, og en dårlig dag for lejere. Jeg må desværre konstatere, at forhandlingerne er brudt sammen. Jeg er meget ærgerlig over forløbet, fordi det betyder, at Blackstone og andre kortsigtede investorer kan købe billige lejeboliger i Danmark,« lyder det fra ministeren.

Det politiske forløb kom op i gear i kølvandet på den amerikanske kapitalfond Blackstones opkøbsjagt i København. Regeringen har, anført af Kaare Dybvad, varslet en ændring af boligreguleringslovens paragraf 5, stk. 2, som i dag gør det muligt at modernisere et lejemål og hæve huslejen, når en lejer fraflytter. Men efterfølgende har et indgreb vist sig at have utilsigtede konsekvenser for særligt de københavnske andelsboligforeninger og en række af de danske pensionskasser, der har investeret i københavnske lejeboliger.

Spekulantstoppet blev stopklodsen

Derfor har Kaare Dybvad også senest i december revideret sit udspil.

For rød blok og blå blok har været langt væk fra hinanden, og er det altså umiddelbart fortsat. Det foreslåede indgreb fra regeringens side har tre elementer, hvoraf særligt den såkaldte karensperiode har skabt politisk debat. Det handler om, hvor lang tid der skal gå, fra en udlejer køber en ejendom, til udlejeren kan hæve huslejen efter paragraf 5, stk. 2. Den periode blev i december reduceret fra ti år til syv år.

»Det, der er gået galt, er, at der er uenighed om spekulantstoppet. Der er ikke flertal i Folketinget for det. Der er fire partier, som vil indføre det, men de øvrige partier vil slet ikke indføre det,« siger Kaare Dybvad.

Skeptisk minister

Det er altså de borgerlige partier, samt Radikale Venstre, som ifølge ministeren ikke vil indgå en aftale om en karensperiode.

»Vi vil have den karensperiode, fordi det er det, der stopper de kortsigtede investorer, og det er det, der er nødvendigt. Men det var der altså ikke politisk flertal for, når det kom til stykket,« siger Kaare Dybvad.

Nu skal regeringen og de andre politiske partier altså tilsyneladende tilbage til tegnebrættet.

»I dag har vi forhandlet i tre måneder, og der er blevet stillet 116 opklarende spørgsmål. Men konklusionen er for nuværende, at vi ikke kan indføre en aftale, der løser den opgave, jeg har fået, i forhold til at sætte ind over for de kortsigtede investorer,« siger Kaare Dybvad og slår fast:

»Forhandlingerne er brudt sammen. Der er ikke en vilje til at se på at stoppe de kortsigtede investorer. Det er jeg superærgerlig over.«