Forbløffet bankchef: Coronakrisen er kørt uden om disse kunder

Få har haft brug for et ekstra lån, og mange har styrket deres kreditværdighed under coronakrisen. Det er nogle af de overraskende konklusioner i Nordea efter første halvår.

Mads Skovlund har det overordnede ansvar for Nordeas privatkunder i Danmark, og han oplyser, at banken under coronakrisen ikke har tabt penge på privatkunderne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Det er forsvindende få privatkunder i Nordea, der har fået ekstra kredit på grund af coronakrisen. Og samtidig kan Nordens største bankkoncern notere sig, at privatkundernes privatøkonomi generelt er styrket, når de skal kreditvurderes, mens krisen har raset.

Konkret har 4.400 kunder ud af i alt 1,4 millioner privatkunder har fået en form for lån, der er relateret til coronakrisen i første halvår, oplyser privatkundedirektør Mads Skovlund.

»Generelt er der ingen tvivl om, at den hurtige aktion med hjælpepakker har givet et langt lavere behov end forventet. Vi er kommet bedre gennem krisen, end vi forventede,« siger han.

Ifølge Nordeas regnskab for første halvår taber banken ikke penge på privatkunderne, og modsat viser kreditvurderingerne, at de faktisk er blevet en tand mere sikre at låne penge ud til under coronakrisen.

»Vi ser en forbedret kreditværdighed – folk sparer op, og de fleste har stadig gode lønninger. Men vi laver også en hensættelse, for vi forstår ikke, hvordan sådan en covidvirus vil ende,« siger Mads Skovlund.

Men det er ikke udelukkende godt for banken, for i regnskabet er nettorenteindtægterne faldet.

»Vi har ikke brugt penge – folk svinger ikke kortet, og der mister vi indtjening. Og så sparer vi mere op, når vi ikke skal på ferie, så mange penge på kontoen får også folk til at afdrage gæld hurtigere,« fortæller Mads Skovlund.

Ingen erfaringer

Men han understreger også den usikkerhed, som præger både bankens, kundernes og landets økonomi, fordi vi ikke har erfaringer med, hvordan en coronavirus vil udvikle sig.

»Hvor glade vi end er for at være tilbage, så skal vi se, hvad der sker til efteråret, når vi kommer tilbage fra sommerferie, og hvad det får af effekt, når hjælpepakkerne fases ud,« siger Mads Skovlund.

Af samme grund er han også forsigtig med at forudse, hvordan boligmarkedet kommer til at udvikle sig i den kommende tid. Nordea var blandt de finanshuse og økonomer, der tidligt i krisen forudså prisfald på boliger på mellem fem og 15 procent.

»Vi har haft svært ved at ramme med vores forventninger til boligmarkedet. Nu har vi lært om coronakrisen, at efterspørgslen har holdt sig, mens udbuddet er faldet. Den store joker til efteråret er, hvad der sker med udbuddet. Efterspørgslen skal nok holde sig. Vi tror på et mindre fald i boligmarkedet, fordi der er usikkerhed, og på et tidspunkt vil udbuddet komme tilbage,« siger Mads Skovlund.

Før coronakrisen var det i de store byer, at boligpriserne steg mest.

»Det er der, der er befolkningstilvækst, og den trend, kan jeg ikke se, vil ændre sig på grund af corona. Der er en underliggende tendens til, at folk flytter sig, så priserne i landkommuner vil nok stige mindre,« siger han.

Kunde blev afdragsfri

Ganske få procent af henvendelserne fra privatkunder under coronakrisen har udløst hjælp med et lån, oplyser privatkundechefen.

»Og det har været, fordi det ikke har været en hjælp at give et lån. Corona eller ej er det ikke altid et lån, der er den rigtige løsning,« siger han.

Tusinder af andre kunder har lavet justeringer i deres økonomi, som de måske havde lavet alligevel, fortæller Mads Skovlund og nævner som eksempel en konkret kunde med masser af friværdi i boligen, men som selvstændig konsulent så sin omsætning gå ned.

Hun lagde om til at være afdragsfri.

Desuden har mange tusinde kunder kontaktet Nordea uden et behov for at få lån.

»Dette har også været en tryghedskrise, og for eksempel da markederne faldt markant i begyndelsen af krisen, havde mange behov for at tale med os om, hvordan man skulle forholde sig til det. Mange gange flere henvendelser end dem, der handlede om lån, har handlet om basal tryghed.«