Forbered dig på uventede udgifter - og undgå dyre lån

Ny undersøgelse viser, at syv ud af ti ikke har sat penge af til uforudsete udgifter. Få lavet en øremærket opsparing, råder specialkonsulent.

Er pengepungen tom, få dage efter lønnen er gået ind? Så er du formentlig en af dem, der vil blive hårdt ramt af et ødelagt køleskab eller en dyr VVS-regning. (Modelfoto) Colourbox/Free Fold sammen
Læs mere

Rigtig mange danskere har ikke sat penge af i budgettet til uventede udgifter som en tandlægeregning eller en ny vaskemaskine.

Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for det offentlige forbrugersite rådtilpenge.dk.

Syv ud af ti svarer, at de ikke har lavet en særlig opsparing til uforudsete udgifter.

Og det kan blive et problem for nogle, mener specialkonsulent i finansielt forbrug Louise Skjødsholm fra Penge- og Pensionspanelet. For alternativet til en opsparing kan blive, at man må ud og låne penge til at betale regningen.

»Alle oplever uforudsete udgifter i løbet af et år. Det er nu og her, man skal bruge pengene - og det bliver dyre penge, hvis man skal ud og låne dem eller trække på kassekreditten,« siger hun.

»Det giver uro og stress, hvis man ikke har en buffer. Så få lavet den opsparing nu,« opfordrer hun.

Af dem, der ikke har lavet en særlig opsparing, svarer flertallet - 63 procent - at de ikke har behov for det, mens hver fjerde svarer, at de gerne vil have en.

De har bare ikke lige fået det gjort - eller kan ikke finde penge til det i budgettet, lyder det i besvarelserne.

Er du en af dem, der ikke har - og gerne vil have - en opsparing, så du ikke skal leve af havregryn, hvis din tand knækker, skal du kigge på de ting, du har, når du sætter et mål for opsparingen.

»Et udgangspunkt kunne være en halv månedsløn. Men det er klart, at du skal være bedre rustet, hvis du bor i et gammelt hus med gamle ting og har en gammel bil, end hvis du bor helt nyt,« siger Louise Skjødsholm.

Uanset hvor mange penge, du gerne vil have stående, er det vigtigste, at du kommer i gang med en opsparing, forklarer hun.

Og lever du i forvejen med et presset budget, er et par hundrede kroner om måneden en rigtig fin start.

Dem vil de fleste kunne finde ved at gennemgå budgettet med en tættekam og få opsagt abonnementer, der alligevel ikke bliver brugt - eller skære ned på dyre vaner som takeaway eller tøjindkøb, siger Louise Skjødsholm.

»Og hvis du får en lønforhøjelse eller penge tilbage i skat her til foråret, så sæt dem ind også. Så bygger du lige så stille opsparingen op,« tilføjer hun.

Slutteligt anbefaler den finansielle rådgiver, at du - hvis du overordnet set har lidt svært ved at holde styr på økonomien - laver en liste over de ting, pengene på opsparingen må bruges til.

/ritzau fokus/