Førstegangskøbere stormer ind på boligmarkedet, men de er blevet ældre

I år har været et rekordår for førstegangskøbere. Flere end tidligere køber egen bolig for første gang, men førstegangskøberne er blevet ældre.

Flere køber bolig for første gang, men stramme låneregler betyder, at de unge købere er ældre end tidligere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen/Ritzau Scanpix

62.500 danskere satte for første gang i deres liv penge i mursten i 2018. Og det er det højeste antal siden 2007. Altså før finanskrisen gjorde sit indtog på boligmarkedet. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Antallet af førstegangskøbere er steget næsten hvert eneste år siden år 2011, da 37.300 danskere for første gang smed penge efter villadrømme og ejerlejligheder. Det store antal førstegangskøbere er et sundhedstegn for dansk økonomi.

»Den høje handelsaktivitet på boligmarkedet i 2018 er begunstiget af flere års økonomisk medvind med lave renter og høj beskæftigelse. Opsvinget i dansk økonomi har også smittet af på antallet af førstegangskøbere, der er rekordhøjt i 2018,« siger Jakob Holmgaard, fuldmægtig i Danmarks Statistik.

De købelystne unge er dog i gennemsnit ældre, når de første gang sætter deres underskrift på en købekontrakt. For mens gennemsnitsalderen for førstegangskøbere i 2007 var 33,9 år, var gennemsnitsalderen i 2018 på 35,3.

For på trods af lave renter kan det være svært for de unge førstegangskøbere at få et lån i banken. De senere år er der foretaget en række stramninger af lånereglerne, der rammer mange førstegangskøbere. Ud over et udbetalingskrav på fem procent af købesummen skal man i områder som København og omegn samt Aarhus have råd til at sidde med et 30-årigt lån med afdrag til en fast rente på mindst fire procent for at kunne blive godkendt til et variabelt forrentet lån.