Flere kvadratmeter for pengene: Ejendomspriser halveres fra København K til Ring 2

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har regnet på kvadratmeterpriserne på boligudlejningsejendomme i hovedstaden under de seneste års boom på ejendomsmarkedet. Der er bratte prisfald, så snart man er ude af centrum.

Det er moderne at bo i centralt i København, og det smitter af på prisen på boligudlejningsejendomme. Den falder brat, så snart man er uden for København K. Foto: Flickr. / Davide Rizzo Fold sammen
Læs mere

Ejendomsmarkedet går op og ned, og i et godt marked stiger villigheden til at tage nogle chancer. Men selv når det går allerbedst – som lige nu – holder mæglernes gamle mantra om, at de tre vigtigste faktorer er beliggenhed, beliggenhed og beliggenhed.

Det er senest illustreret i en ny statistik fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, der har fundet kvadratmeterpriser ved de seneste års handler med boligudlejningsejendomme i hovedstadsområdet.

Øverst på listen ligger Hellerup med priser på 31.707 kr. pr. kvm. Det er givetvis udsigten til Øresund, der trækker priserne op i bydelen. Men lige derefter ligger København K, hvor prisen har været 30.224 kr. pr. kvm.

Frederiksberg følger også godt med. Her var prisen 27.237 kr. pr. kvm. Men herefter går det hastigt nedad, jo længere man kommer væk fra Rådhuspladsen.

Ejendomme i Vanløse er f.eks. blevet handlet til 20.086 kr. pr. kvm. Valby og Brønshøj ligger begge lidt lavere. Og kommer man over Ring 2, i Gentofte, er prisen 15.251 kr. pr. kvm. Altså halvdelen af, hvad prisen er i Hellerup og København K.

Almindelig fri handel

Tallene er fremkommet i anledning af et ministerspørgsmål fra Socialdemokratiets boligordfører Kaare Dybvad, der har ønsket at få belyst handelspriserne i en række udvalgte postnummerområder. Ikke alle er med på listen, og f.eks. er der ikke oplysninger fra hverken København N, V, Ø eller S.

For at besvare spørgsmålet har Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen gravet tal frem for alle de handler ved almindeligt frit salg med boligejendomme, man har kunnet opstøve for perioden fra og med januar 2016 til og med oktober 2016.

De handler, der vedrører ejendomme med færre end syv lejligheder, eller hvor erhvervslejemål i ejendommen – typisk butikslokaler i stueplan – optager mere end en tredjedel af arealet, er sorteret fra.

Tilbage står 76 handler med boligudlejningsejendomme, der er gennemført i hovedstaden over de næsten tre år. Samlet har ejendommene et boligareal på 107.852 kvm. og et erhvervsareal på 16.545 kvm.

Frederiksberg topper

Antallet af handler er lidt tankevækkende lavt. Nok er som nævnt bl.a. brokvartererne ikke med i statistikken, men der er immervæk tale om de tre travleste år nogensinde i hovedstaden, og netop handlen med boligejendomme fylder det meste, både mentalt og volumener: En boligejendom i København bliver regnet som en (næsten) sikker investering.

»Der er tale om de tre travleste år nogensinde i hovedstaden, og netop handlen med boligejendomme fylder det meste, både mentalt og volumener: En boligejendom i København bliver regnet som en (næsten) sikker investering.«


Men det med København skal man altså ikke tage helt bogstaveligt. Faktisk er der handlet en enkelt ejendom mere i Frederiksberg C – nemlig 13 – end der er i København K. Også Vanløse vejer tungt. Her er der handlet 9 ejendomme.

I kvartererne og kommunerne længere ude er der handlet færre ejendomme over de tre år, nemlig mellem 1 og 6. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen gør opmærksom på, at jo færre ejendomme, der er handlet, jo mindre statistisk sikkert er det tal, der fremkommer.

Også blandingen af erhverv og bolig, der især er almindelig i gamle ejendomme i Københavns og Frederiksberg Kommuner, gør statistikken usikker.