Facebook kæmper mod ulovlige lån til skyhøje renter

TV 2 har undersøgt markedet for private lån på Facebook og fundet 53 grupper, hvor der skjult for offentligheden bliver lånt penge ud til ulovligt høje renter.

Facebooks moderselskab, Meta, tager afstand fra personer, der udnytter det sociale medie til at udbyde ulovlige lån. TV 2 har fundet 53 Facebook-grupper, hvor det foregår. Fold sammen
Læs mere
Foto: DADO RUVIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For nogle danskere er det sidste mulighed for at låne penge, men det er en meget dyr affære med ulovligt høje renter.

Det er TV 2, der har undersøgt markedet for private lån på Facebook og fundet 53 grupper, der er lukkede for offentligheden.

I de grupper låner private penge ud til hinanden til skyhøje og ikke mindst ulovlige renter. Det skriver TV 2 Nyhederne.

Det foregår på den måde, at lånehajerne henvender sig til danskere, der efterlyser lån i grupperne. I andre situationer laver de selv opslag, hvor de »søger« efter personer, som vil have et lån.

TV 2 har været i kontakt med en udlåner, der ønsker at være anonym. Han har indgået tre låneaftaler i den forgangne måned. I et tilfælde har han lånt 600 kroner ud med en rente på 350 kroner. De overgås dog af et andet tilfælde, hvor han har lånt 400 kroner ud til samme person to gange. I begge tilfælde er der sket til en rente på 350 kroner.

Det er nogle rentesatser, der er klart i strid med loven. Det er ulovligt at låne ud, hvis lånets årlige omkostninger i procent, ÅOP, er på mere end 35 procent. Det er en del af de nye regler for kviklån, som Folketinget vedtog i 2020.

Ifølge TV 2 fremgår det af grupperne, at det ofte sker, at lånere ikke betaler pengene tilbage. Hvis en person ikke betaler sin gæld, sker der ofte det, at vedkommendes familie bliver kontaktet. TV 2 har fået adgang til en gruppe, der har til  formål at advare mod »Danmarks værste lånere og udlånere«.

I den gruppe udveksler långivere tips og tricks til at indkræve penge, som de har lånt ud. De mest almindelige metode, der bliver anbefalet, er at møde op på lånernes adresser og kontakte familiemedlemmer.

Svær at få bekræftet

Hos Facebooks moderselskab, Meta, tager man afstand fra personer, der udnytter det sociale medie til at udbyde ulovlige lån.

TV 2 har fået en skriftelig kommentar fra Meta, og her hedder det, at virksomheden forsøger at bekæmpe problemet.

»Svindel og opfordring til seksuelle ydelser er ikke tilladt på vores platforme, og vi fjerner den slags indhold, når vi bliver opmærksomme på det. Denne form for svindel er dog særligt svær at få bekræftet, da den typisk ikke finder sted i offentlige rum, og vi har ikke lov til at gå igennem folks private beskeder uden deres tilladelse,« lyder det fra Martin Ruby, politisk chef for Meta Norden.

Martin Ruby fremhæver samtidig, at Meta er i dialog med både Erhvervsministeriet og Finanstilsynet for at se, hvordan virksomheden kan bidrage til at bekæmpe problemet.