Få dine skattekroner til at formere sig

Skal du have penge tilbage i skat, og overvejer du at prøve kræfter med investering, er her to økonomieksperters gode råd til at komme i gang.

Mandag offentliggøres årsopgørelsen, hvor vi kan se, om vi skal have penge tilbage i skat, eller om vi skal til lommerne. (Arkivfoto) Erik Refner/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Når skattefar til april sender milliarder af kroner tilbage til danskerne, får du måske mulighed for at forsøde sommerferien eller købe den nye vaskemaskine, der længe har været på ønskelisten.

Men du kan også få pengene til at blive til endnu flere, hvis du har mod på at prøve kræfter med investering.

Forbrugerrådet Tænk og en uvildig investeringsrådgiver giver dig her en række gode råd til at få skattekronerne til at yngle.

1) Tjek din økonomi

Som det første skal du finde ud af, om investering overhovedet giver mening i forhold til din økonomi.

»Hvis man har dyr gæld, skal man bruge pengene på at betale den af. Det giver et bedre afkast i sidste ende,« siger Troels Holmberg, seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk.

Samtidig skal du gøre op med dig selv, hvornår du gerne vil have pengene til rådighed. For investering er typisk ikke for folk med helt kort sigte, forklarer Hans Peter Christensen, der er direktør hos rådgivningsfirmaet Uvildige.dk.

»Hvis man skal bruge pengene inden for et par år, skal de ind på en højrentekonto i stedet«, siger han.

Nogle banker tilbyder mellem 0,5 og 1 procent i rente.

2) Sæt dig ind i termerne

Når du frem til, at du vil investere dine penge, skal du sørge for at tilegne dig noget viden.

»Den største gave, man kan give sig selv, er at sætte sig ind i det. For rigtig mange forbrugere betaler alt for meget i gebyrer«, siger Troels Holmberg.

Du skal blandt andet blive fortrolig med termer som kurtage, depotgebyr og ÅOP - årlige omkostninger i procent.

Kurtage er prisen, banken tager for at købe værdipapirer. Den kan du ikke undgå, men beløbet er forskelligt fra bank til bank.

ÅOP kan du heller ikke slippe uden om, men her kan der være penge at spare ved at vælge den rette bank.

»Man skal ikke betale mere end en halv procent,« siger Troels Holmberg og peger på, at ÅOP kan findes ned til 0,2 procent.

Depotgebyr - et gebyr for opbevaring af værdipapirer - er til gengæld en omkostning, kun nogle banker har, forklarer han.

3) Risikovillighed

Dernæst skal du gøre op med dig selv, hvor risikovillig du er. Har du nerverne til det og ønsket om et størst muligt afkast, skal du sætte dine penge 100 procent i aktier. Men det er også her, du risikerer store tab.

Alternativt kan du investere halvdelen i obligationer, som er mere sikkert - men til gengæld også har et mindre afkast.

»Hvis du ikke er klar over, hvad du er villig til, findes der nogle robotrådgivere på nettet, hvor man kan svare på en række spørgsmål og finde ud af, hvor man bør lægge snittet«, siger Hans Peter Christensen.

4) Spred din risiko

Sidst, men ikke mindst skal du sørge for at sprede din investering på flere aktier. Og her bør du som ny investor ikke begynde at sætte dig ind i, hvilke aktier der forventes at gå op og ned.

»Man skal sprede pengene ud på mange forskellige aktier,« siger Troels Holmberg og tilføjer, at man nemt kan få en god risikospredning ved for eksempel at lægge sine penge i en investeringsfond.

Det samme anbefaler Hans Peter Christensen og tilføjer, at du skal regne med at have pengene stående i op til ti år, før det giver mening at trække dem ud.

/ritzau fokus/