Endnu en lånetype tegner til at få minusrenter

Det er, som om der ikke er nogen ende på renternes nedtur. Nu tegner endnu en udbredt lånetype til at få renter under gulvbrædderne – altså under nul procent.

Mens byggeriet af nye boliger skyder op mange steder, især i de største byer, så går renterne den modsatte vej og falder stadig.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Familien af lånetyper med en rente på under nul står til at få et nyt medlem. Totalkredit er i færd med at fastsætte nye renter på flekslån, som gælder fra 1. juli for kunder i Totalkredit og Nykredit.

Det foregår ved at sælge obligationer til lånene, og efter første auktionsdag mandag er der udsigt til minusrenter over hele flekslinjen – inklusive de femårige flekslån, F5, som hidtil har holdt sig i en positv rente hos Totalkredit. Men nu er der altså udsigt til, at også kunder med denne lånetype står til at få penge for at låne penge – i hvert fald før omkostningerne lægges til.

Totalkredit oplyser, at den foreløbige kontantlånsrente på F1 mandag er landet på minus 0,22 procent, mens den foreløbige F5-rente endte på minus 0,03 procent – hvorefter bidragssatsen i alle tilfælde dog vil sende den reelle ydelse op over nul procent.

»For første gang nogensinde oplever vi F5-renten i minus til en rentetilpasningsauktion. Det er selvsagt ny rekord, og det giver noget af en wow-effekt, at vi nu er ude på en fem-årig rentebinding med negative renter,« skriver Totalkredits chefanalytiker Jeppe Borre i en kommentar.

Han kalder det, at boligejere med F5-lån kommer med i selskabet med negative renter for »et udtryk for det mærkbare rentefald i 2019, som har været særligt forbeholdt lån med de længere rentebindinger«.

Hos Nordea Kredit skal fleksrenterne først tilpasses til oktober. Men når en boligejer lige nu vil have enten F3- eller F5-lån, så er renten også i minus.

»Står man og skal optage et F5-lån i dag i Nordea Kredit, vil man få en rente på minus 0,09 procent. Hvis man skal optage et F3-lån, kan det i dag fås til en rente på minus 0,31 procent,« oplyser boligøkonom Lise Nytoft Bergmann i Nordea Kredit.

Når man optager de to lånetyper i dag, er der dog ikke en fuld periode til næste rentetilpasning.  F3-lånet løber godt to år og ti måneder, og F5-lånet godt fire år og ti måneder.

Men det er på en negativ baggrund, at renterne falder så dybt. En baggrund, som både rummer bekymringer for vækst og en rumlende handelskrig mellem USA og Kina.

»Vækstbekymringer har i den første del af året givet nervøse miner i markederne med rentefald til følge, hvor centralbanker udviser større forsigtighed. Efterfølgende har nye affyringer på handelskrigsfronten givet et yderligere dyk til renterne, hvor vi nu står med minusrenter helt ud til den femårige rentebinding med F5,« skriver Jeppe Borre.

Foruden F5-renten er også de fastforrentede lån nede i bundrekorder for renten. I Nordea Kredit blev der allerede i sidste uge lukket for udstedelse af 30-årige fastforrentede lån med en rente på halvanden procent. De blev afløst af et tilsvarende lån med kun en procent i rente. Hos de øvrige realkreditselskaber danser kursen på halvandenprocentslånene omkring kurs 100, som lukker for udstedelse, hvis det er den gennemsnitlige kurs over en handelsdag.

For F5-lånenes vedkommende er det gennemsnitsrenten ved auktionerne resten af ugen, der afgør, om boligejerne ender med en minusrente. De har i øjeblikket en rente på cirka 0,9 procent fra den forrige auktion, og hvis dagens rente holder, medfører det et fald i ydelsen på knap 300 kr. om måneden efter skat per mio. kroner. Samtidig vokser afdraget med op mod 500 kroner om måneden.