En af verdens største ejendomsmæglere åbner i Danmark

En ny og stor ejendomsmægler vil handle med danske ejendomme og slår på, at kæden ikke er hverken gift eller forlovet med bestemte finansielle supermarkeder. Og så vil den nye mægler også sælge udenlandske drømmeboliger til danskerne.

James Iuel-Brockdorff står i spidsen for mæglerkæden Engel & Völkers' indtog i Danmark. Kædens midlertidige kontor er i en patricierejendom i Charlottenlund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af verdens største ejendomsmæglere går ind på det danske ejendomsmarked.

Det er Engel & Völkers, som i dag åbner hjemmeside og første kontor med salg og udlejning af privatboliger.

En af mærkesagerne er, at de rigtig godt beliggende boliger bør prissættes med en større forskel til andre boliger, og en anden er, at mæglerkæden ikke er knyttet sammen med en enkelt bank, men vil arbejde med dem alle.

Den internationale mæglerkæde med over 900 forretninger internationalt er allerede på markedet for handel med danske erhvervsejendomme og udvider nu forretningen med privatboliger bredt – men med speciel fokus på den dyre ende af markedet, siger James Iuel-Brockdorff, der har ansvaret i den første forretning i Charlottenlund.

Han kalder Engel & Völkers for et high end brand, som alligevel satser bredt fra toværelses forældrekøb til strandvejsvillaer.

Dermed har han også signaleret, at der ikke bliver tale om at indlede en priskrig fra den nye spiller blandt ejendomsmæglerne.

Dumper ikke salær

»Vi bliver nødt til at være konkurrencedygtige. Vi kan ikke gå ind med Engel & Völkers’ salærer fra udlandet, hvor niveauet typisk er højere. Vi lægger os op ad kollegerne i branchen. Vi er på ingen måde et lavprisselskab – vi er et »high end brand«, så vi dumper ikke salærer,« siger han.

Hvordan vil jeg som kunde så opleve, at I er anderledes?

»Forskellen vil du opleve i, at vi er et internationalt brand – også med vores kunder. Der er langt højere til loftet end hos andre kædemæglere. Vi kan markedsføre os internationalt og markedsfører os anderledes. Vores materiale er af langt højere standard. Vi laver et magasin, GG, med masser af ejendomme fra hele verden, og det vil vi rulle ud i hele Danmark. Det bliver gratis i Danmark, mens det koster otte euro i udlandet,« siger James Iuel-Brockdorff.

Han mener, at det danske ejendomsmarked med dets beskyttelse mod udenlandsk ejerskab af danske boliger fremover bliver lukket mere og mere op over for udlandet.

»Vi bliver mere og mere globaliserede – mere og mere en del af Europa. Vi prøver i Danmark at holde vores ejendomsmarked ude, men det vil ændre sig. Der er mange udenlandske boliger på danske hænder, så jeg tror, der kommer et opgør med det på et tidspunkt.«

Hvorfor vælger I at gå ind på det danske marked?

»Det danske marked for ejendomsmæglere har historisk været meget lukket. Det er bygget op på de danske bankers kæder, der sidder på majoriteten. Så det er et gammelt, støvet ejendomsmarked, når man ser på mæglerne. Det har ikke rykket sig, siden jeg begyndte for 26 år siden. Det er på tide, at der kommer en anden spiller med andre briller på. Det kan godt gøres anderledes.«

Hvordan bliver det anderledes?

»Engel & Völkers er en stor spiller i udlandet med egen uddannelse og egen måde at markedsføre på. Det vil vi rulle ud i Danmark. Vi kommer med et internationalt islæt og ser tingene med andre øjne. Vi har været et års tid på erhvervsmarkedet, men det har ikke noget at gøre med boligmarkedet. Det er meget adskilt i Danmark, men i Engel & Völkers er det mere samlet og udnytter synergierne,« siger James Iuel-Brockdorff og peger videre på, at Engel & Völkers ikke bliver bundet op på et samarbejde med én bank.

Samarbejder med alle

»Vi vil kunne samarbejde med alle banker. I det nuværende monopoliserede ejendomsmarked er de som mæglere jo virkelig bundet op på en bank, hvis de er i en kæde. Engel & Völkers har også internationale banker, vi samarbejder med, og det giver nye muligheder ved køb og salg. Så kommer der udenlandske banker med ind. Men på realkredit kan vi ikke gøre noget. Det danske marked er unikt med realkreditlånene, og realkredit er ejet af de danske banker.«

Hvordan ser I på det danske prisniveau?

»Historisk set har vi altid ligget lavere end de lande, vi sammenligner os med som Stockholm og de tyske byer. Lige nu er markedet selvfølgelig steget voldsomt. Men over 15 år er det ikke steget voldsomt i forhold til andre storbyer. Så det var nok på vej. Fremadrettet kan man tage erfaringen fra mange år i branchen og sige, »mon ikke der sker det samme, som der plejer. At det flader ud«. I begyndelsen af coronaåret ville jeg nok have sagt, at det kom til at falde. Ingen havde set, at det var kommet til at stige på denne måde,« siger James Iuel-Brockdorff.

Han har dog en væsentlig pointe i forhold til de dyre boliger i landet.

Udenlandske boliger

»I forhold til prissætningen er der det problem, at det koster stort set det samme, om det ligger ved Strandvejen eller lidt inde i landet. I udlandet ser vi, at de unikke boliger med unik placering har en meget højere pris. Her er det prismæssigt klemt socialdemokratisk sammen. Ja, der ryger sommetider huse til astronomiske priser. Men det er de reelt ikke. De burde koste tre gange så meget ved kysten som en bolig inde i landet. Vi kan ikke over natten ændre prissætningen i markedet. Den er baseret på, hvad købere kan betale. Men i de høje prislag vil vores brand kunne trække købere til fra udlandet – inden for reglerne. Og danskere i udlandet kender vores brand,« siger han.

Netop udenlandske boliger er også udset til at spille en rolle i strategien.

»Vi er de eneste i Danmark, der kan formidle udenlandske boliger til danskere. Det er vores spydspids til at komme ind. Jeg tror, det bliver mere og mere udbredt ud fra, at vi gerne vil have vores egen lejlighed på Mallorca eller i Sydfrankrig.«