Ekstremt billigt boliglån er tilbage: De næste ti år kan du få penge for at låne

De rekordlave renter giver nu comeback til det 10-årige boliglån med fast negativ rente, som kommer 1. oktober.

Det tiårige boliglån med en fast rente på -0,5 procent kommer nu tilbage på markedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg

Nu kan du få penge for dit boliglån. Totalkredit planlægger et nyt 10-årigt boliglån med en fast rente på -0,5 procent, der kommer på markedet 1. oktober.

Det betyder, at man kan låne en halv million kroner og få 159 kroner i renteindtægt hver måned. Renten æder samtidig hele bidraget, hvis man skylder under 40 procent af boligens værdi.

Lånet er et af de eneste i verden med fast negativ rente, og er kommet på markedet igen, fordi boligrenterne er på rekordlave niveauer. Lånet forventes at åbne omkring kurs 97 ud fra de aktuelle renteforhold.

»Det er ekstremt billigt, og det vidner om, at der igen er kommet helt ro på det danske realkreditmarked,« siger Louise Aggerstrøm, privatøkonom i Danske Bank.

Perfekt tillægslån

Privatøkonom i Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer mener ikke, det er et klassisk ejerskiftelån for de mange danskere, der i øjeblikket køber bolig.

»Det er derimod er pivhamrende attraktivt lån for allerede eksisterende boligejere, som står med et behov for at låne ekstra i boligen og dermed skal bruge et tillægslån i den kommende tid. Det kan blandt andet være til energiforbedringer eller et nyt køkken,« siger han.

Også Mikkel Høegh, der er afdelingsdirektør i Jyske Realkredit, mener, at lånet fungerer bedst som tillæg. Det skyldes, at man afvikler sin gæld over ti år, hvilket der ifølge ham ikke er så mange, der reelt vil.

»Selvom låneomkostningerne er lave, så betaler man et ganske stort afdrag. Det gør, at mange ender med at synes, det er for dyrt et alternativ til at afvikle sin gæld over 30 år,« siger han og fortsætter:

»Lånet er i mine øjne det perfekte tillægslån, hvis man skal have nyt køkken, bad eller andet.«

Hamrende lavt renteniveau

Det er ikke første gang, at et fastforrentet lån med negativ rente har været på markedet. Lånet har også tidligere været tilgængeligt hos Totalkredit, men røg af hylderne i forbindelse med serieskiftet 1. september. Jyske Realkredit og Realkredit Danmark tilbød også lånet sidste gang, renten var så lav.

»Åbningen af et ti-årigt lån med fast negativ rente er i bund og grund resultatet af et generelt hamrende lavt renteniveau,« siger Brian Friis Helmer.

Han mener, at det lave renteniveau er godt nyt for boligejerne, fordi opsigelsesfristen ligger ved udgangen af oktober måned. Det er Louise Aggerstrøm enig i.

»Hvis man har afdraget på sit lån i nogle år og har ti års løbetid tilbage, kan der være en konverteringsmulighed i det her lån,« siger hun.

Louise Aggerstrøm er ikke overrasket over, at lånet kommer igen. Det skyldes, at renterne har været faldende i lang tid.

»Det vidner om, at frygten fra marts, hvor realkreditrenterne skød i vejret, er forsvundet. Vi er tilbage fra niveauerne fra slutningen af 2019 og starten af 2020, hvor det bare er ekstremt billigt for de danske boligejere,« siger hun.