Du er skakmat i sager om smartphone-aflytning

Smartphonens digitale assistent har aflyttet brugerne - også danskere. Som forbruger kan du kun prøve at begrænse, hvad tech-giganterne får adgang til.

Apple og Google har nu sat deres praksis med optagelser på pause i EU, skriver Politiken. (Arkivfoto) Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apple gør det. Google gør det.

Både Apples digitale assistent Siri og Google Assistent har aflyttet alt fra samtaler og skænderier til sex - og sendt optagelserne videre i systemet, hvor de er blevet transskriberet. Det har Politiken afsløret.

Og faktisk har du som forbruger selv givet tilladelse til, at lydoptagelserne kan bruges til at forbedre teknologien - som er, hvad producenterne siger, de bruger transskriberingerne til.

Det efterlader dig som en lus mellem to negle, når det gælder om at finde en tech-producent, som passer på dine data og værner om dit privatliv.

Rådet fra sikkerhedsekspert Peter Kruse fra it-sikkerhedsvirksomheden CSIS lyder derfor helt enkelt, at du vinker farvel til den stemmestyrede hjælper.

»Hvis man er bekymret for sit privatliv og vil undgå denne form for digital monitorering, er det en god idé at slå den fra, indtil teknologien er mere moden, og markedet er reguleret bedre,« siger han og fortsætter:

»Som det er nu, har indsamlingen ikke nogen konsekvenser for producenterne. Det kræver mere regulering af, hvad de må samle ind, og hvad det må bruges til - så det eksempelvis ikke bliver brugt til kommercielle forhold, uden at man giver samtykke.«

Han mener, at der efterhånden har været så mange afsløringer af privatlivskrænkelse og sikkerhedsbrister, at der ikke er nogen producent, hvor man kan vide sig sikker.

Og det teknologiske felt er simpelthen for komplekst, til at du som almindelig forbruger kan gennemskue, om dine data ender i hænderne på tredjeparter.

»Dine data bliver ikke liggende på en enhed, de bliver sendt ud i en sky. Og det kan du som forbruger ikke tjekke.«

»Det eneste, du reelt kan gøre, er at tjekke, hvilke tjenester du har slået til, og slå dem fra, du ikke har brug for,« siger Peter Kruse.

Det gælder eksempelvis, hvilke apps der har adgang til telefonens mikrofon. Overvej, om det overhovedet er noget, appen har brug for, før du tillader det.

Men du støder sandsynligvis hurtigt ind i det problem, at du gerne vil give nogle apps tilladelse til eksempelvis mikrofonen. De apps er muligvis ejet af præcis de samme, som du gerne ville holde ude.

Derudover indikerer nogle af de transskriberede optagelser ifølge Politiken, at der er blevet optaget, uden at den digitale assistent rent faktisk er blevet aktiveret.

Seniorjurist Anette Høyrup fra Forbrugerrådet Tænk kalder tech-giganternes aflytning og monitorering af brugerne for »dybt krænkende«.

Det er særligt problematisk, fordi det, der har været fremme i den konkrete sag, står helt uden for forbrugernes magt at begrænse, siger hun.

Rådet lyder dog, at du tager dine forholdsregler, og begrænser det, du kan.

»Når man har installeret sådan en assistent, skal man ind og bruge fem minutter på sine privatindstillinger, som man typisk finder inde i appen.«

»Man skal prøve at finde ud af, hvad det er for nogle data, den henter, og om det er nogle, man vil begrænse,« siger Anette Høyrup.

/ritzau fokus/