Disse ansatte havde 100.000 kroner til gode i feriepenge

En bestemt gruppe lønmodtagere gør klogt i at nærlæse deres kontrakter. En ny dom har udløst en massiv efterbetaling af ekstra feriepenge.

Bilsælgere på provision har fået tilkendt feriepenge af deres provision, når de holder ferie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To bilforhandlere er netop dømt til at skulle efterbetale feriepenge nok til en tur jorden rundt.

Der er tale om manglende feriepenge til provisionslønnede medarbejdere, der ikke havde modtaget feriepenge, mens de holdt ferie, og herunder ikke kunne optjene deres sædvanlige provision.

Det er Østre Landsret, som har givet to sælgere på delvis provision medhold i, at de som alle andre lønmodtagere har ret til fuld løn under ferie, hvor de ikke optjener provision.

Og det er den faglige organisation Business Danmark, der har ført sagen på vegne af den ene bilsælger, der fik tilkendt små 100.000 kroner plus renter – i alt godt 140.000 kroner – for flere års manglende feriepenge.

»Den manglende udbetaling er ikke sket af ond vilje, er jeg sikker på, men på grund af uenighed om selve lovgrundlaget. Derfor er det godt, at dommen nu utvetydigt fastslår, at ferieloven også giver provisionslønnede ret til kompensation i form af feriepenge, så de ikke får en lavere løn, når de går på ferie og ikke optjener den sædvanlige provision,« siger advokat i Business Danmark Lise Buhl i en meddelelse om sagen.

Dommen kan få afsmittende effekt for lønmodtagere i alle provisionslønnede brancher som eksempelvis ejendomshandel og salg af køkkener eller elektronik.

»Vi ser i den daglige rådgivning masser af lignende eksempler i andre brancher, da hvert sjette medlem i Business Danmark er på hel eller delvis provision. Dem opfordrer vi til at kontakte os, hvis de kun har fået deres grundløn – eller slet ingen løn – når de har holdt ferie,« siger Lise Buhl.

Tre aktuelle sager

Peer Laierm, der er personalejuridisk chef i DI, påpeger, at der er tale om i alt tre aktuelle sager, to om bilforhandlere og én om en ansat i en sikringsvirksomhed.

I de to sager med bilforhandlere blev afgørelsen, at der skal betales feriegodtgørelse af provisionen, mens der i den tredje sag ikke skulle.

»Det afhænger af, hvordan man havde lavet provisionsaftalen, og hvordan salget foregår. Vi ser det på den måde, at der i de konkrete sager skulle betales feriegodtgørelser. Hvis man har tilsvarende forhold i andre aftaler, så vil vores råd være, at man kigger på sine provisionsordninger og sin praksis,« siger Peer Laierm.

I den konkrete sag, hvor der ikke skulle betales feriegodtgørelse, var der tale om en person med et fast distrikt med egne kunder. Han fik provision af alt det salg, der skete, og det var ikke påvirket af ferie.

»Vi mener, at dommene er udtryk for en konkret vurdering af de enkelte provisionsaftaler,« siger Peer Laierm.

I sagen, som lønmodtageren vandt, solgte han i gennemsnit tre biler om ugen. Han fik en fast grundløn plus provision, der udgjorde cirka en tredjedel af lønnen. Men når han holdt ferie, fik han kun sin grundløn – hverken provision eller feriepenge.

Landsretten afgjorde altså, at det ikke skulle koste ham feriepenge af provisionen at holde ferie, og han skulle ifølge domme have været kompenseret med 12,5 procent af provisionen i det foregående optjeningsår.