Danskernes milliardstore konverteringsfest er med et slag forbi

Der er ikke mange boligejere, som trykker på knappen til konverteringer. Når fristen for opsigelse af boliglån om fire uger udløber, er der således udsigt til det laveste niveau for konverteringer siden 2016.

Er danskernes fest med omlægning af boliglån ved at være slut for denne omgang? Noget kunne tyde på det. Renten er på vej op, og det er de færreste boligejere, for hvem en konvertering overhovedet er mulig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har du lyst til at omlægge boliglånet, kan det meget vel være for sent. Den ene milliardstore konverteringsfest efter den anden har været en del af dagsordenen for det danske boligmarked i de seneste to år, men nu er det ved at være slut. En stigende rente gør, at der er udsigt til den laveste konverteringsaktivitet i fem år.

Det bemærker Totalkredit på baggrund af nye tal for opsigelser af boliglån. Foreløbig er der opsagt lån for seks milliarder kroner i denne termin.

Totalkredit forventer, at der vil være opsagt lån for 12 til 18 milliarder kroner, når opsigelsesfristen udløber om fire uger. Dette skal sammenholdes med, at der i april i år blev omlagt boliglån for 69 milliarder kroner.

Der er således udsigt til det laveste niveau for konverteringer siden 2016. Dengang lød tallet for opsigelser på 11,7 milliarder kroner i en enkelt termin.

»Den bratte opbremsning kommer efter et par år med heftig konverteringsaktivitet, hvor de store rentefald i 2019 gav historisk store omlægninger. Konverteringsaktiviteten de seneste år har gjort et procentlånet til det mest almindelige blandt boligejere med fast rente,« skriver chefanalytiker i Totalkredit Sune Malthe-Thagaard.

Han fremhæver, at det kun er lidt mere end en ud af ti boligejere med fast rente, som har en rente, der er højere end 1,5 procent. Og det er derfor langt de færreste, hvor en nedkonvertering overhovedet er mulig.

»De få boligejere, der har en rente på 2 eller 2,5 procent, har haft mange lejligheder til at lægge om til et lån med en lavere rente. De er derfor nok reelt ikke interesserede i at lægge om. De opsigelser, vi ser for tiden, er derfor i langt overvejende grad boligejere, der flytter og indfrier lån,« skriver Sune Malthe-Thagaard.

På vej ud af krisen

Renterne er steget, fordi vi er på vej ud af coronakrisen, og investorerne forventer, at centralbankerne vil begynde at udfase opkøb af obligationer. Det er med til at sende kurserne på obligationer ned og renten op. Det kan de danske boligejere så også mærke.

I Totalkredit regner man dog ikke med en dramatisk stigning i renten i løbet af det kommende års tid. Renten vil dog nok hellere ikke falde, lyder forventningen.

»Vi forventer ikke, at renten om et års tid er markant højere end nu, idet især Den Europæiske Centralbank, ECB, vil gå langt for at holde renterne i ro og sikre opsvinget. Men coronaen lægger stadig et slør af usikkerhed over økonomien, og der kan sagtens komme skvulp i rentehavet fra tid til anden,« skriver Sune Malthe-Thaagaard.