Danskerne har flere og flere milliarder stående i banken til 0-rente

Danskerne taber i princippet flere og flere penge ved at sætte mere og mere ind på bankkonti til nul i rente. Enkelte banker giver stadig en positiv indlånsrente.

(ARKIV) Penge fotograferet i København torsdag den 26. juli 2018.Regeringen og DF indfører obligatorisk pensionsopsparing for folk på overførselsindkomst. Men de svageste af dem dør, før de får glæde af pengene, lyder kritik. Det skriver Ritzau, mandag den 3. december 2018.. (Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Djurhuus
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne sparer op som gale. Vores bankkonti bugnede i maj af 934 milliarder kroner, som er det højeste beløb, danskerne nogensinde har haft stående på bankkonti. Over det seneste år har danskere puget yderligere 54 milliarder kroner mere sammen i bankerne, og det svarer nu til ca. 201.000 kroner for hver voksne dansker.

Det kan dog ikke betragtes som en god forretning. De fleste af pengene står på konti til nul i rente, og dermed æder inflationen stille og roligt af dem. Problemet er bare, at der ikke findes afkast og renter uden risiko på verdens finansmarkeder i øjeblikket. Aktierne koster historisk meget, og det samme gør obligationer i kraft af de rekordlave renter. Dermed er det svært at finde et godt og sikkert alternativ til bankkontoen.

Mira Lie Nielsen, chefanalytiker i Nykredit, har et par råd til de velpolstrede danskere:

»Mange danskere kunne gøre sig selv en tjeneste ved at overveje, hvorfor de sparer penge op i banken, og hvornår de regner med at skulle bruge deres penge. Penge i banken egner sig bedst til uforudsete udgifter, eller til udgifter man ved vil melde sig inden for en kortere tidsperiode,« skriver hun i en kommentar til tallene.

Bankens tommelfingerregel er, at man højest har brug for et beløb svarende til halvanden eller to månedslønninger på sin bankkonto.

»Har man mere end det, og har man ingen planlagte udgifter i nær fremtid, bør man overveje en bedre placering af pengene. Måske har man dyr gæld, man kunne afdrage, måske kunne man investere i energiforbedring af boligen, fx efterisolering af loftet, eller måske burde man overveje at investere nogle af pengene - oprette en aldersopsparing eller måske en børneopsparing,« skriver Mira Lie Nielsen.

Der er fortsat enkelte muligheder for at få lidt renter ud af sin bankkonto. Lån & Spar Bank tilbyder 3 procent i rente på op til 50.000 kroner på en lønkonto til de faggrupper, der kan blive kunder i banken. Ifølge bankportalen Mybanker kan der i nogle udenlandske banker som Bank Norwegian, Santader og Din Andelskasse findes renter på mellem 0,5 og 0,8 procent - nogle af dem med en bindingsperiode på beløbet. Svenske Ikano Bank har også såkaldte højrentekonti, men de er i øjeblikket lukkede for indskud.

Årsagerne til de bugnende konti er de åbenlyse, at det går godt i dansk økonomi i øjeblikket.

»Rekordmange danskere er i beskæftigelse, hvilket har løftet indkomsterne. Samtidig har udbetaling af aktieudbytte, overskydende skat og feriepenge løftet danskernes bankindestående hen over foråret,« skriver Mira Lie Nielsen.

Dertil kommer det historisk lave renteniveau, som siden marts 2019 er faldet yderligere fra et i forvejen lavt niveau og har givet mange danskere rekordlave renter på bådew variabelt og fast forrentede realkreditlån.

Men tallene viser, påpåeger Mira Lie Nielsen, at husholdningerne ikke fuldt ud har omsat de seneste års betydelige fald i renteudgifterne og de rekordhøje aktieudbyttebetalinger i øget forbrug.