Danske boligejeres evige forkæmper

60 år torsdag. Ane Arnth Jensen har i en lang karriere kæmpet for det danske realkreditsystem. Det er sket både inden for og uden for landets grænser.

Ane Arnth Jensen er oprindeligt uddannet økonom fra Københavns Universitet. Hun har i en lang karriere kæmpet for det danske realkreditsystem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Dige

Rent privat er Ane Arnth Jensen glad for både viser og opera, og hun har blandt andet overnattet i 40 stater i USA. Rent fagligt er hun de danske boligejeres evige forkæmper.

Hun er oprindeligt uddannet økonom i form af cand.polit. fra Københavns Universitet. Hun fylder 20. februar 60 år og kan se tilbage på en lang karriere, hvor hun i høj grad har været en vedholdende fortaler for det danske realkreditsystem.

En kamp, hun har taget både inden for landets grænser og udenfor. I Danmark skulle hun kæmpe for realkreditten, dengang de nye SDO-lån var ved at komme på banen. De nye lån kunne gøre, at bankerne fuldstændigt ville overtage markedet for boliglån.

Men som næsten nystartet direktør for Realkreditrådet satte Ane Arnth Jensen sig i front og med solidt lobbyarbejde var hun med til at sikre en lovgivning med de nye SDO-lån, som realkreditinstitutterne kunne og kan leve med.

Internationalt har det i høj grad handlet om at få de mange embedsmænd og politikere i Bruxelles til at forstå det danske realkreditsystem, så ny regulering efter specielt finanskrisen ikke ødelagde det danske realkreditsystem. Det handler om at finansiere køb af ejerbolig via lån med pant i fast ejendom, som på vores måde ikke eksisterer i andre EU-lande.

Købte på toppen

Ifølge Ritzau er Ane Arnth Jensen stolt af sit arbejde for at skabe resultater. Hun er født i Rude på Sydsjælland og er datter af en gårdejer. Hun blev uddannet fra Københavns Universitet i 1987 og blev straks efter studierne ansat som økonom. I første omgang i den daværende Privatbanken og senere i Kreditforeningen Danmark, som blev til Realkredit Danmark.

I sidstnævnte job arbejdede hun blandt andet med analyser af boligmarkedet. Hun røg dog også en tur omkring det politiske miljø, da hun midt i 90erne blev chef for Venstres politisk-økonomiske sekretariat på Christiansborg. Derfra blev hun hentet til at være adm. direktør for Foreningen Registrerede Revisorer, FRR. I 2006 kom hun tilbage til den finansielle sektor, som adm. direktør for Realkreditrådet.

Som bekendt har fusioner været en stor del af dagsordenen i den finansielle sektor også blandt organisationerne, og 2016 gik Realkreditrådet, Finansrådet og Realkreditforeningen sammen og blev til Finans Danmark.

I forbindelse med fusionen blev Ane Arnth Jensen udnævnt til viceadministrerende direktør i Finans Danmark samt fortsatte som direktør for Realkreditrådet. Hun er talsperson for Finans Danmark i sager inden for realkredit og ejendomsfinansiering.

Tilbage i 2008 gav hun et interview til Ekstra Bladet, hvori hun sagde, at man aldrig kan time et boligkøb. Hun fortalte, at hun er gift med sin ungdomskæreste. Efter at have boet på kollegieværelse købte de ejerlejlighed sammen.

»Men da vi købte ejerlejlighed, købte vi på pristoppen, så jeg plejer at sige, at kapitalgevinst er noget, jeg har skullet betale,« bemærkede hun dengang.

»Da vi købte hus, var det, fordi vi ville have en have. Men vi var faktisk sikre på, at der ville kunne komme prisfald. Så mit råd er, at man skal slå til, hvis det føles rigtigt. Man kan alligevel aldrig time det sådan, at man kommer ind på bunden og sælger huset på toppen af boligmarkedet,« fremhævede Ane Arnth Jensen, der i samme interview sagde, at »det er hundesvært at sige noget om ejendomspriserne«.