Cheføkonomen har taget både kartoffelkur og finanskrise med

60 år torsdag. Helge Pedersen har fulgt både danske og internationale økonomiske kriser fra første parket som økonom og cheføkonom i Nordea.

Helge J. Pedersen er en af Danmarks flittigst citerede økonomer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nordea

»Helge Pedersen har altid været der,« konstaterede Lars Christensen i en nylig podcast på euroinvestor.dk.

Og det er lige, hvad Helge har. Fra studentertiden i Privatbankens valutaafdeling til det økonomiske sekretariat samme sted som nyuddannet cand.polit. i 1987. De seneste to årtier som cheføkonom i den nordiske fusionsbank Nordea.

Netop det nordiske fundament har stor betydning for Helge Pedersens – 60 år 23. maj – praktiske arbejdsliv: Der bliver rejst meget mellem hovedstæderne for at møde kunder og holde oplæg. De senere år har han været formand for cheføkonomgruppen i Den Europæiske Bankforening og desuden været undervisningsassistent på Københavns Universitet samt ekstern lektor på både CBS og DIS.

Helge Pedersen er i en klasse for sig blandt bankøkonomer. Et brand, der er værdifuldt for Nordea, som – i de forskellige fusioner – har været rammen om hele hans arbejdsliv.

Det skyldes delvist den erfaring, som følger af et langt arbejdsliv med fingrene dybt nede i økonomiske og samfundsmæssige forhold.

I studentertiden var en del af opgaverne at møde ind søndag og beregne nye bilaterale kurser og udsvingsbånd, når der var justeringer i valutasamarbejdet, EMSen. Som nyuddannet økonom blev Helge Pedersen kastet ud i dansk skattereform og kartoffelkur og kunne fra første parket se konsekvenserne af børskrakket i oktober 1987.

Det var i de første arbejdsår, at han for alvor fik øjnene op for boligmarkedets betydning for dansk økonomi. Det var noget, der igen fik betydning, da finanskrisen ramte i 2008.

»Som fagøkonom har det været en stor oplevelse at følge en krises DNA – fra den brød ud i 2008 og frem til i dag, hvor vi fortsat er i gang med at afvikle krisen. Det samme gjaldt genopretningen af dansk økonomi begyndende med kartoffelkuren i 1987 og frem til i dag, hvor Danmark har en af de mest solide økonomier i verden,« fortæller Helge Pedersen.

Ustabilitet bekymrer

Helge Pedersen har altid haft en stor interesse for Central- og Østeuropa. En interesse, der er næret af hustruen Lubica, som stammer fra det tidligere Tjekkoslovakiet. Helge Pedersen har rejst i regionen siden begyndelsen af 80erne og var den første herhjemme til at skrive analyser om Østeuropa efter Berlinmurens fald.

Det, der gør Helge Pedersen til noget særligt som økonom, er, at han ikke bare kan levere de hurtige, præcise kommentarer om nøgletal og økonomisk-politiske begivenheder, men også forstår at sætte det ind i en større sammenhæng.

En brændende interesse for det samfund og den verden, vi lever i, blandt andet med et fokus på bæredygtighed og klimaudfordringer, lang tid før det var buzzword, som alle slynger om sig med. Helge Pedersens største bekymring er lige nu den ustabilitet, der både ses i europæisk politik og udgør en trussel mod den liberale, demokratiske verdensorden.

Helge Pedersen bor i Brønshøj og cykler hver dag til Nordeas hovedsæde på Amager uanset vejret. Fodbold er en stor passion, både som aktiv spiller og som medlem af Brønshøj Boldklub siden 1968. Han elsker desuden at besøge museer og kunstudstillinger og er særligt fascineret af perioden fra slutningen af 1800-tallet til udbruddet af Anden Verdenskrig. Blandt yndlingskunstnerne er Gustav Klimt og Egon Schiele.