Business-update: Udsigt til store årlige tab for tusindvis af danskere

Berlingskes businessredaktion guider dig til tirsdagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Det er ikke nødvendigvis en god idé at have alle sparepengene sat i obligationer, der ellers tidligere blev regnet som en sikker investering. Det fremgår af en rapport fra Rådet for Afkastforventninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

God eftermiddag og velkommen til endnu en businessupdate, som giver overblik over de vigtigste erhvervsnyheder lige nu, så du efter fyraften kan gå velinformeret ud og nyde solen.

Her er tre historier, hvoraf den første nok vil få øjenbrynene til at løfte sig her og der.

DI-direktør bliver ny topchef for forsikringsbranchen

Fra direktør i Dansk Industri (DI) og til adm. direktør hos Forsikring & Pension. Det spring tager Kent Damsgaard. Han starter i jobbet 1. september og afløser Per Bremer Rasmussen, der tidligere på året annoncerede, at han stopper til august. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Forsikring & Pension.

»Vi ønsker, at Forsikring & Pension skal fortsætte sit høje faglige niveau og samtidig spille en endnu mere aktiv rolle i at sikre branchen gode rammer for at kunne levere de bedste løsninger til den enkelte dansker. Til at stå i spidsen for det arbejde mener vi, at Kent Damsgaard er den helt rette,« siger Laila Mortensen, formand for Forsikring & Pension.

Kent Damsgaard er 43 år og har siden 2016 haft det direktionsmæssige ansvar i DI for en række forskellige områder. I dag har han ansvaret for den politiske interessevaretagelse i organisationen.

Masser af danskere på lønkompensation i hovedstaden

Der var i april 222.100 danskere sendt hjem på lønkompensation, hvilket svarer til 11 procent af alle private job. Det fremgår af en ny opgørelse fra Danmarks Statistik. Opgørelsen viser, at det er i hovedstadsområdet, at der er langt flest, som er sendt hjem på lønkompensation. De fem kommuner med den højeste andel af job med lønkompensation ligger alle i hovedstadsområdet.

Tårnby har med stor afstand den højeste andel lønkompenserede job, idet 43,8 procent af de private job i april var omfattet af lønkompensationsordningen. Det hænger sammen med, at mange job i kommunen har tilknytning til luftfart, skriver Danmarks Statistik. Næsthøjest ligger Rødovre med 18,8 procent, fulgt af Frederiksberg med 15,5 procent. Lavest ligger Kalundborg med 4,3 procent og Samsø med 4,8 procent.

Tusindvis af danskere kan se frem til stort tab

Der var engang, hvor det var en god og sikker investering at sætte sparepengene i obligationer. Sådan er det ikke nødvendigvis længere. Investorerne kan i de kommende år se frem til at tabe 589 mio. kr. om året på deres investeringer i fonde med danske obligationer. Det skriver finans.dk.

Det er Rådet for Afkastforventninger, der har foretaget beregningerne for finans.dk. Beregningerne viser, at det forventede afkast på stats- og realkreditobligationer i de kommende fem år vil være minus 0,3 procent om året. I disse fonde har private danske investorer placeret 93 mia. kr. Og med udsigten til det negative afkast kan det være en fordel at sælge nogle af papirerne og have dem stående kontant i stedet for.

»Det interessante er, om man som investor har et bedre alternativ. Hvis man kan sætte pengene i banken til 0 procent, er det bedre end minus 0,3 procent. Men bankerne har indført negative indlånsrenter for beløb over en grænse, så det er ikke sikkert, at man har det alternativ,« siger Jesper Rangvid, der er formand for Rådet for Afkastforventninger til finans.dk.

Her er fem skarpe bud på nyheder og analyser fra journalisterne på Berlingske Business:

Genåbning skaber håb i virksomhederne

Det lysner i Europa. Genåbningen har ikke kun fået forbrugerne i bedre humør, men virksomhederne er nu også kravlet op af kulkælderen. Det viser den seneste opgørelse af humøret hos virksomhedernes indkøbschefer i juni, som indsamles af analyseinstituttet IHS Markit. I Frankrig er de kommet helt ud i lyset. Her peger indkøbschefernes optimisme nu på en lille fremgang i aktiviteten i både industrien og servicesektoren. Analyse fra Berlingskes økonomiske redaktør, Ulrik Bie.

Læs historien her.

Ekstra hjælpende hånd til trængt rejsebranche

En ny aftale for pakkerejsebranchen er netop indgået. Med aftalen bliver der spændt et sikkerhedsnet ud under danske rejsende og pakkerejsebranchen frem til 31. august, lyder det i en pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet.

»Med udsigt til stadig usikre rejsemuligheder på grund af coronakrisen og dens eftervirkninger vil presset på den danske rejsebranche ikke stoppe lige foreløbig,« står der i meddelelsen.

Aftalen, som er indgået mellem regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, de Radikale, SF, Enhedslisten, de Konservative, Liberal Alliance og Alternativet, er baseret på anbefalinger fra en ekspertgruppe, som blev nedsat for at undersøge, hvordan pakkerejsebranchen kan komme bedst muligt gennem sommeren.

Læs historien her.

Fuldt tryk på salg af boliger

Boligsalget i maj var det højeste i de seneste ti år. I alt 8.682 boliger fik ny ejer. Både antallet af solgte huse og sommerhuse slog rekord, mens ejerlejlighederne stadig halter lidt bagud. Det viser nye handelstal fra Boligsiden.

»Efter et par stille måneder på boligmarkedet er der tale om et helt vanvittigt comeback med en handelsaktivitet, som mildest talt brager i vejret. Det kan virke paradoksalt, at boligmarkedet buldrer derudad, alt imens vi står midt i en krise af historiske dimensioner,« siger cheføkonom Jeppe Juul Borre fra Arbejdernes Landsbank.

Læs historien her.

Københavns Kommune falder igennem

Københavns Kommune ligger i den tunge ende, når det handler om, hvor erhvervsvenlig kommunen er. Hovedstaden ligger således på en 70.-plads ud af landets i alt 98 kommuner. Det viser den årlige analyse over, hvor erhvervsvenlige kommunerne er, fra erhvervsorganisationen Dansk Byggeri. Det er »trist«, mener administrerende direktør i Dansk Byggeri Lars Storr-Hansen:

»Det er for nemt at være København,« siger han.

Læs historien her.

Netto går sammen med populær app

Fra og med i dag, 23. juni, vil det være muligt at erhverve sig en såkaldt »lykkepose« med overskudsmad i din lokale Netto. Det sker, efter at dagligvarekæden har indgået et landsdækkende samarbejde med madspildsappen Too Good To Go efter et vellykket pilotprojekt.

Siden begyndelsen af maj har Netto afprøvet konceptet i 11 udvalgte forretninger på Østerbro i København. Projektet viste sig at være en succes, idet man under perioden reducerede med 1,3 ton madspild alene i de pågældende butikker. Nu rulles succesen ud til samtlige 519 Netto-butikker landet over.

Læs historien her.