Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Godeftermiddag og velkommen til onsdagens nyhedsoverflyvning her fra Berlingske Business.
I dag skal vi høre om en grim økonomisk lussing til de omkring 180.000 boligejere, som har købt deres hus eller lejlighed inden for de seneste to år. Vi skal også forbi vindmøllegiganten Vestas, hvor topchefen har haft »en svær dag«.
Men vi begynder med en anden økonomisk lussing.
Bredbåndskunder bliver nu ramt af prisspiral
Den 1. marts hæver bredbåndsudbyderen Fastspeed priserne for anden gang på bare otte måneder. De to stigninger medfører sammenlagt en årlig ekstraregning på 480 kroner til de berørte kunder, Skriver Finans.
Ifølge Fastspeed er forklaringen på, at priserne endnu engang bliver sat op, at TDC Net, der ejer Danmarks eneste åbne kabel-tv-net, har skruet markant op for lejeprisen.
»Der er hård konkurrence på bredbåndsmarkedet, så når netejere hæver engrosprisen, har vi ikke andre muligheder end at sende prisstigningerne videre til kunderne,« siger Jens Raith, administrerende direktør i Fastspeed, til Finans.
Og Fastspeed er langt fra den eneste. Med den kommende prisstigning bliver prisen for mange kunder på kabel-tv-nettet – det såkaldte coax-net – sat op til 289 kroner.
Det er samme pris, som Nuuday-ejede Hiper skilter med, ligesom Telia hævede prisen til 289 kroner for en 1.000 Mbit/s-forbindelse via coax den 1. februar. Frem til sommeren 2022 var den dominerende pris i markedet 249 kroner om måneden.
Vestas-topchef efter milliardunderskud: »Det er en svær dag«
Henrik Andersen, administrerende direktør for Vestas, kalder 2022 for »et meget vanskeligt år«. Selvom der globalt er blevet skruet godt op for de grønne ambitioner, er der nemlig langtfra gyldne tider hos verdens største vindmølleproducenter, der allesammen kæmper med store underskud i øjeblikket, skriver Børsen.
Det gælder også Vestas, der sluttede 2022 med et underskud efter skat på 1,6 milliarder euro, svarende til et minus på cirka 11,7 milliarder kroner.
»Det er en svær dag at annoncere et så stort underskud,« siger administrerende direktør Henrik Andersen efter årsregnskabet onsdag til Børsen.
Det er Vestas’ første underskud siden 2013, hvor selskabet stod lige i starten af en storstilet turnaround efter alvorlige kriseår. Faktisk er underskuddet i 2022 også større end de underskud, som Vestas havde, da krisen rasede for ti år siden.
180.000 nye boligejere står til ekstra skatteregning
Hvis du er blandt de cirka 180.000 danskere, som har købt bolig inden for de seneste to år, kan der vente en grim overraskelse, skriver Børsen.
Du kommer nemlig til at betale den tidligere ejeres skat. Det skyldes, at man bliver opkrævet hele det eftersmæk på grundskylden i 2021, 2022 og 2023, som er på vej ind over 1,1 millioner danske boliger – også selv om man slet ikke har boet i huset i hele perioden.
I langt de fleste tilfælde er beløbene på få tusinde kroner. Men for 133.000 boliger venter ekstraregninger på over 5.000 kroner. Og for 18.000 boliger drejer det sig om over 10.000 kroner.
»Jeg er rystet over det her. I min optik er det lovgivning med tilbagevirkende kraft,« siger Niels Erlandsen, formand for Danske Boligadvokater, til Børsen.
Den særlige kattepine kommer også til at ramme kommende boligkøbere, som reelt skal betale sælgerens skat, hvis de i løbet af 2023 køber en bolig, som endnu ikke har fået en ny ejendomsvurdering. Det påpeger Skatteministeriet i et notat.
Tre uundværlige fra Berlingske Business
Du har måske allerede set dem, mens du har læst Berlingske i dag, men her er tre historier fra Berlingske Business, som vi synes, at du bør læse.
A: Tidligere Irma-boss kaster håndklædet i ringen: Coop har »ikke ønsket at medvirke til Irmas overlevelse«
Alfred Josefsen, der i mange år stod i spidsen for Irma, opgiver nu sit forsøg på at redde Irma-kæden. Det oplyser han i en pressemeddelelse.
B: Danmarks største pengeudlåner efter historisk rekord: Vi trækker ikke i håndbremsen
Trods krise og økonomisk pres opfører danske boligejere sig ansvarligt og bliver mindre og mindre forgældede. Nykredits topchef, Michael Rasmussen, føler sig efter rekordregnskab godt polstret til fortsat at sikre god adgang til at kunne låne penge.
C: Mærsk tjente 23 millioner kroner i timen i 2022 efter mikroskopisk skattebetaling
Det kommer kun i begrænset omfang den danske statskasse til gode, at Mærsk onsdag fremlagde det største overskud nogensinde herhjemme. Men det er nødvendigt med meget lav skat, lyder det fra Mærsk nye topchef.