Bombe under banker: Minusrente kan være ulovligt

Forbrugerombudsmanden har gennem længere tid undersøgt, om det overhovedet er lovligt for bankerne at opkræve minusrenter af kundernes indlånskonti. (Opdateret 14.15)

Negative renter på opsparing kan vise sig at være ulovlige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Minusrenter på opsparing i bankerne kan vise sig at være ulovlige.

På baggrund af hidtil ukendte dokumenter rapporterer TV 2, at Forbrugerombudsmandens jurister har sået tvivl om bankernes ret til at opkræve negative renter fra sine kunder. Det er på trods af, at Finanstilsynet for to år siden vurderede, at negative renter ikke var i strid med nogen finansiel regulering.

Men næsten lige så længe har Forbrugerombudsmanden undersøgt, om det kan passe, og interne dokumenter afslører, at de to myndigheder er dybt uenige om reglerne, skriver TV 2. Nu opfordres Forbrugerombudsmanden til at få de negative renter afprøvet ved en domstol.

»Når vi hidtil har fået at vide, at bankerne sagtens kan indføre negative renter, så bør det jo undersøges, når Forbrugerombudsmanden tilsyneladende er af en anden opfattelse,« siger cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk Morten Bruun Pedersen.

Finanstilsynet oplyser i en skriftlig kommentar, at tilsynet senest i begyndelsen af 2020 vurderede, at »der ikke var noget i den finansielle regulering, der forhindrede negative renter på husholdningernes konti i pengeinstitutterne«.

Det omfatter også den type konti, der hedder en »basal betalingskonto«, som tilsyneladende er i fokus i Forbrugerombudsmandens undersøgelser.

Ifølge loven skal et pengeinstitut tilbyde forbrugerne en basal betalingskonto, som giver forbrugeren mulighed for at indsætte penge, hæve kontanter fra betalingskontoen i et land i EU samt at foretage direkte betalinger både online og i butikker. Dermed er det en type konto, som de fleste danskere har.

»Finanstilsynet forstår, at Forbrugerombudsmanden i forbindelse med en konkret klage mener, at EU-lovgivningen ikke muliggør negative renter. Finanstilsynet har rettet henvendelse til EU-Kommissionen for at få dennes udlægning af reglerne. Forbrugerombudsmanden anfægter også det aftalemæssige grundlag. Finanstilsynet har ikke taget stilling til det aftalemæssige grundlag,« hedder det i en skriftlig kommentar fra Jesper Berg, direktør i Finanstilsynet.

Kjeld Gosvig-Jensen, juridisk direktør i Finansdanmark, påpeger, at spørgsmålet er reguleret af en lov.

»Der er ingen begrænsninger i forhold til rente. Negativ rente er jo også en rente. I debatten har det været fremme, om det er et gebyr. Men det er en rente, der kan gå både op og ned – og dermed også i negativ,« siger han.

Kernen i hele sagen kan være den individuelle aftale mellem banken og kunden, og om den åbner for, at banken kan opkræve negative renter.

»Når man ser på aftalen, står der, at renten er variabel, og at den kan fastsættes med nogle varslinger. I svaret fra Finanstilsynet i februar 2020 skriver de meget tydeligt, at bankerne ikke er afskåret fra at beregne sig negative renter. De forholder sig også til det sproglige. En rente er ikke en omkostning. Det er en rente, der skal behandles som en sådan,« siger Kjeld Gosvig-Jensen.

Forbrugerombudsmanden oplyser skriftligt til Berlingske, at »Forbrugerombudsmanden forventer at komme med en endelig vurdering af sagen snarest muligt. Indtil da vil Forbrugerombudsmanden ikke kommentere sagen«.

I værste fald for bankerne kan hele sagen ende med, at bankerne skal lave deres aftaler om og måske gøre det godt igen for deres kunder, siger Lars Krull, bankforsker og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet, til TV 2, som i sin artikel også henviser til, at Finanstilsynet i korrespondancen mellem Forbrugerombudsmanden og tilsynet har skrevet, at »der intet ligger til hinder for, at ankenævnene eller domstolene vil kunne finde frem til, at negative renter er ulovlige«.

Se listen over minusrenterne i bankerne her.