Boligværdierne er historisk store

Danskerne har mursten for over 4.000 milliarder kroner i deres ejerboliger. Det er det største beløb nogensinde, når man ikke justerer for inflation.

Værdien af danskernes ejerboliger har nået et historisk niveau. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Den samlede pris på danskernes ejerboliger er steget uafbrudt siden 2012. Nu er den nået op på knap 4,300 milliarder kroner, hvilket er det største beløb nogensinde.

Justeret for inflation var formuen dog større i 2008, inden boligboblen i København sprang, og boligpriserne raslede ned.

Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik af danskernes formue- og gældsforhold til og med 2018.

Den hidtidige rekord for boligformuen var på ca. 4.130 milliarder kroner og stammer fra 2008 – hvor beløbet som nævnt var højere, når inflationen siden da regnes med.

Boligformuen dækker over værdien af husholdningernes boliger opgjort til markedsværdien. Men den tager ikke højde for, hvor meget gæld der er i boligen – og dermed, hvor meget friværdi der er i boligerne.

Siden boligformuen ramte den seneste bund i 2012, er boligformuen steget med 22 procent på landsplan. Fremgangen er stærkest i Region Hovedstaden, da det også er her, at boligpriserne er steget mest. Her er boligformuen steget med 40 procent siden 2012, skriver privatøkonom i Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer.

»På kommuneniveau er 18 kommuner over toppen i 2008. Det er primært kommuner i hovedstadsområdet samt Aarhus, hvor boligpriserne som sagt er steget mest, der er krøbet over deres top,« skriver han i en kommentar.

Den gennemsnitlige boligformue er størst i Gentofte, hvor den er på ca. 6,39 millioner kroner, mens den er på 2,60 millioner kroner på landsplan.