Boligpriserne slår ny rekord: Her er festen størst

De lave renter hælder stadig benzin på boligmarkedets motor. Nu er den gennemsnitlige boligpris i Danmark oppe i en ny rekord. Se prisstigningerne og priserne i de enkelte regioner.

Prisfesten på ejerboliger har bredt sig til hele landet. Nu er den gennemsnitlige kvadratmeterpris i ny rekord. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Festen breder sig. I årevis har provinsens boligejere kunnet se til, mens københavnerne og nordsjællænderne har boltret sig i endeløse prisstigninger og badet sig i friværdi.

Nu er festen bredt ud til hele landet. I løbet af det seneste år er huspriserne i to ud af tre kommuner i landet steget. Samlet set er huspriserne steget med 2,5 pct. på landsplan, og det betyder, at den gennemsnitlige kvadratmeterpris sætter ny rekord på 14.409 kroner.

»Effekterne af den lave rente, øget beskæftigelse og de generelt gode konjunkturer har spredt sig til hele landet. Derfor ser vi fremgang i salgsprisen i samtlige regioner både målt på det seneste år samt i den sidste måned,« siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden, der opgør tallene.

Økonomerne har primært fokus på huse, men ejerlejligheder og især sommerhuse får også del i festlighederne. Priserne på sommerhuse er steget med 3,7 pct. igennem det seneste år i hele landet. Og stigningen er endda højere i fire ud af landets fem regioner, imens salgsprisen for sommerhuse i Region Midtjylland er dalet med en pct.

Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, mener, at der er plads til yderligere stigninger.

»Beskæftigelsen er på et rekordhøjt niveau, hvor vi ser grobund for, at endnu flere kan komme i arbejde. Samtidig oplever danskerne en pæn reallønsfremgang, mens renterne er på et rekordlavt niveau uden signaler på en snarlig og kraftig rentestigning. Det er alt sammen understøttende for boligmarkedet og en fortsat positiv prisudvikling,« skriver han i en kommentar.

Jeppe  Juul Borre påpeger dog to ting ved den seneste prisstigning:

»For det første er prisfremgangen i den lave ende og afdæmpet i forhold til de foregående år, som til tider har budt på tocifrede prisstigninger. For det andet er fremgangen i priserne trukket op af lejligheder uden for de store byer. I både Københavns by og Aarhus er prisen marginalt lavere i forhold til sidste år, og prisen er også lavere i Aalborg. I Odense er prisniveauet omvendt steget, og det samme ser vi i Københavns Omegn.«

Modvinden i de store byer kan blandt andet skyldes, at lånekravene er strammet op, der bygges meget nyt, der er usikkerhed om de kommende boligskatter, og endelig er prisniveauet efterhånden deroppe, hvor færre kan og vil være med.