Boligpriser brager op i ny rekord

Boligmarkedet buldrede videre opad i årets første halvdel og er dermed upåvirket af coronakrisen. Husejere er under krisen blevet op til 115.000 kroner rigere på papiret.

På trods af coronapandemien stiger boligpriserne herhjemme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Midt under coronakrisen viser det sig, at priserne på boliger er braget op i en ny rekord.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

»Dagens tal viser, at priserne på både huse og lejligheder brager op i en ny prisrekord, og det i en tid med massiv usikkerhed som følge af coronakrisen. Bag den positive prisudvikling ligger et boligmarked, som var sundt og robust op til krisens indtræden, samt et uhyre lavt boligudbud, som er på sit laveste i 14 år,« konstaterer Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

I de seneste tal fra Danmarks Statistik var den årlige prisstigning på enfamiliehuse i juli på 4,2 procent, mens priserne på ejerlejligheder steg 6,7 procent.

Stigningerne er målt i forhold til den tilsvarende måned i 2019.

»Faktisk har der været lutter prisstigninger på både enfamiliehuse og ejerlejligheder i alle året første syv måneder, dog med undtagelse af et beskedent prisfald på enfamiliehuse i marts. Dermed ser boligmarkedet ikke ud til at være synderligt påvirket af covid-19,« skriver Danmarks Statistik.

Siden coronakrisen er huspriserne steget med 3,2 procent og lejlighedspriserne med 2,8 procent, konstaterer Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker i Nordea Kredit, som påpeger, at ejendomsprisstatistikken fra Danmarks Statistik normalt betragtes som den mest pålidelige boligprisstatistik i Danmark.

»Så det er på et solidt grundlag, at vi nu kan konkludere, at boligmarkedet har klaret sig overordentligt godt. Boligpriserne faldt kraftigt i marts, da coronakrisen var mest intens, men allerede i april begyndte priserne at stige igen, og på nuværende tidspunkt er både hus- og lejlighedspriserne væsentligt højere, end da landet lukkede ned,« skriver hun i en kommentar.

Og det har forøget friværdierne i husene. Ifølge Lise Nytoft Bergmanns beregninger kostede et gennemsnitligt hus i slutningen af februar, lige inden coronakrisen brød ud, ca. 1.980.000 kroner.

Siden da er huspriserne steget med 3,2 procent, og det betyder, at huset i dag vil kunne sælges for 2.043.000 kroner – og dermed med en gevinst på 63.000 kroner.

Store regionale forskelle

Men den gennemsnitlige prisstigning på 63.000 kroner dækker over store regionale forskelle, påpeger chefanalytikeren: Størst er stigningen i Region Hovedstaden og i Region Midtjylland, hvor et gennemsnitligt hus er steget med henholdsvis 105.000 kroner og 115.000 kroner.

»2020 tegner til at blive et godt år på boligmarkedet på trods af coronakrisen. Både hus- og lejlighedspriserne er steget, siden krisen brød ud, og selv om vi formentlig får lidt mere modvind i de kommende måneder, forventer vi tænke tilbage på 2020 som et fint år på boligmarkedet,« konkluderer Lise Nytoft Bergmann.

Prisstigningerne går hånd i hånd med rekordhøj omsætning af husene. Antallet af handler med enfamiliehuse i almindelig fri handel var i juli på 5.018, hvilket er rekord for en juli siden statistikkens start i 2006. I juni blev der solgt 6.062 enfamiliehuse, og det er også et rekordhøjt antal.

»Aldrig før har der været solgt over 6.000 enfamiliehuse i en enkelt måned siden statistikkens start,« konstaterer Danmarks Statistik.

For både enfamiliehuse og ejerlejligheder er handelsaktiviteten højere end i forhold til gennemsnittet for hele 2019.