Boligjagt: Regn vedligehold med i købsprisen

Kælder, fugtskader og tegltag er noget af det, der kan blive rigtig dyrt. Derfor skal store reparationer indregnes i købebudgettet.

Et nyt tegltag kan godt løbe op i 500.000 kroner. Derfor skal store reperationer regnes ind, før man køber - så man ikke sætter sig for stramt økonomisk.(Arkivfoto) Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Mange har oplevet stå med drømmeboligen på hånden, men så var der lige det med taget. Eller det kiksede køkken. Eller elinstallationerne.

Her er det vigtigt, at man indregner forestående reparationer, før man skriver under på købsaftalen.

For det kan blive langt dyrere, end man tror.

»Det er rigtig vigtigt, at man ikke er prisoptimist. Det oplever jeg næsten på daglig basis - at folk bliver overraskede over, hvor dyrt det reelt er,« siger Anders Hagemann, der er byggesagkyndig og indehaver af DinByggerådgiver.dk.

Det gælder både dem, som forventer, at køkkenet kan laves til den halve pris, hvis vennerne hjælper. Men det gælder især de boliger, som kræver mere omfattende vedligehold.

»Det nytter ikke, at man køber bolig og spænder livremmen økonomisk, men efter et år bliver overrasket over en udskrivning på 500.000 kroner til et nyt tegltag. Det er nødt til at indgå i købebudgettet,« siger Anders Hagemann.

Her kan du heller ikke bare læne dig op ad tilstandsrapporten, tilføjer køberrådgiver Christopher Wagner, der er partner i rådgivningsvirksomheden Bomae.

»I tilstandsrapporten kan du se, at noget skal laves på sigt. Men du ved ikke, hvad det kommer til at koste - og en K1'er kan udvikle sig til en K3'er på sigt,« siger han.

Samtidig kan der være store prisforskelle indenfor samme kategori af skader.

Eksempelvis kan en K2'er koste alt fra 200 kroner til 200.000 kroner at udbedre.

»Derfor er det vigtigt, at man inden købet ved, hvad boligen vil ende med at koste, når reparationerne er udbedret,« siger Anders Hagemann.

Som det første skal du være kritisk omkring taget.

Nogle tage koster 150.000 kroner at få lagt, mens andre koster op mod 600.000 kroner.

På samme måde kan udgifterne også løbe op i kælderen, siger Christopher Wagner.

Og det er ikke sikkert, at sælger eller synsmand er klar over, hvad der gemmer sig af problemer dernede.

»Vi ser en del tilstandsrapporter, hvor tilsynet ikke kunne komme til, fordi der står for mange ting i kælderen. Så hvis der eksempelvis er fugt, er det ikke sikkert, at nogen ved det,« siger han.

Fugtskader, dræn eller fugtsikring kan godt løbe op 100-200.000 kroner i en murermestervilla.

Det betyder ikke, at du skal vælge boligen fra. Det handler bare om at være klar over priserne - også selv om du gerne smøger ærmerne op.

»Nogle køber bolig vel vidende, at de skal renovere for to millioner og kun beholder fundamentet. Andre har måske kun afsat 50.000 kroner til vedligehold. Det gælder bare om at gå oplyst ind i handlen,« siger Anders Hagemann.

/ritzau fokus/