Bliver dobbeltbeskattet: Over 40.000 danskere betaler for meget ind på pensionsopsparing

Det er med at få kigget årsopgørelsen grundigt igennem. En stor gruppe danskere betaler nemlig meget mere i skat, end de behøver, når de sparer op til pension.

Affotografering af skat.dk på computer, hvor tusindvis af borgere er i kø for at se deres årsopgørelse. Den officielle åbningsdag var mandag den 13. marts, men tidligere år har Skattestyrelsen åbnet årsopgørelsen fredagen inden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det sker hvert år. Tusindvis af danskere indbetaler flere penge på deres ratepension, end de kan få fradrag for. Og det koster dem dyrt.

I gennemsnit omkring 5.000 kroner, vurderer skatteekspert Henning Boye Hansen fra revisionsfirmaet BDO, som kalder det »åbenlyst tosset« at indbetale for meget.

Derfor bør man altid tjekke sin årsopgørelse igennem en ekstra gang, så man undgår dobbeltbeskatning. Årsopgørelsen for 2022 er netop blevet tilgængeligSkat.dk, så det er bare med at komme i gang.

»At indbetale penge til en ratepension uden at få skattefradrag for indbetalingen er en ubetinget dårlig idé, fordi du derved ender med at betale skat to gange af de samme penge. Første gang når du tjener dem. Anden gang når du får dem udbetalt som pension. Dermed kan du ende med at betale helt op mod 80 procent i skat af pengene,« skriver BDO i sit nyhedsbrev Depechen.

Vær opmærksom ved jobskifte

Trods det var der ifølge Skattestyrelsen næsten 43.000 personer, som i indkomståret 2021 indbetalte mere end 58.500 kroner til deres ratepension, hvilket var beløbsgrænsen for at få fradrag det år. I 2022 var beløbsgrænsen på 59.200 kroner, og i 2023 er den på 60.900 kroner.

Betaler man mere ind, bliver det overskydende beløb automatisk lagt til den personlige indkomst, og afhængigt af ens indkomst giver det en ekstraskat på mellem 33 og 50 procent.

»Generelt opstår problemet med for høje indbetalinger, hvis man indbetaler på flere ratepensioner ad gangen. Det kan for eksempelvis være, fordi man har skiftet job i årets løb, og man i den forbindelse får indbetalt på flere ordninger. Det kan også skyldes, at man foruden den ratepension, man har via sin arbejdsmarkedspensionsordning, også har oprettet en ratepension i banken,« forklarer Anne-Louise Lindkvist, markeds- og kunderådgivningschef i Sampension.

Ifølge pensionsselskabet har 70 procent af dem, der i 2021 betalte for meget ind på en ratepension i forhold til beløbsgrænsen, indbetalt op mod 10.000 kroner mere, end der var fradrag for. For enkelte danskere var der tale om endnu større beløb.

Kan nemt gøre noget ved det

Hvis man indbetaler for meget, kan man heldigvis nemt selv gøre noget for at undgå brandbeskatningen.

»Men det kræver, at man er vaks, når man tjekker årsopgørelsen. Hvis man af opgørelsen kan se, at man har haft for høje indbetalinger, skal man kontakte sin bank eller pensionsselskab, hvor man så har mulighed for enten at få pengene tilbage eller at overføre dem til en pensionsordning med livsvarig udbetaling med fradrag,« påpeger Anne-Louise Lindkvist.

Det er der bare ikke særlig mange, der får gjort – måske fordi de ikke er opmærksomme på den åbenlyse fordel ved det, bemærker Henning Boye Hansen. I indkomståret 2021 var det eksempelvis færre end hver tiende af de berørte.

Hvis ens indbetaling overstiger loftet, fremgår det ellers meget direkte af årsopgørelsen, hvor der i så fald vil være en tekstboks med overskriften »Vær opmærksom på«.

Her vil det være anført, at fradraget er beskåret enten ved en indkomstforhøjelse i rubrik 347 – hvis der er tale om indbetaling fra en arbejdsgiver – eller ved en fradragsbeskæring i rubrik 21, hvis der er tale om en indbetaling til en privattegnet ordning. I begge tilfælde indledes teksten på årsopgørelsen med ordene »Du kan få penge tilbage«, oplyser BDO.

Men ifølge Henning Boye Hansen er der ikke meget hjælp at hente hos Skattestyrelsen.

»Styrelsen giver godt nok besked om forholdet på årsopgørelsen, men beskeden læses ikke. Gjorde den det, ville de berørte borgere utvivlsomt reagere, men det gør de altså ikke,« påpeger han.

Gennemgå gamle årsopgørelser

Det er ved at være mange år siden, at der blev indført et loft over fradrag for indbetalinger til ratepensioner – helt præcis var det i 2010. På baggrund af oplysninger fra Skattestyrelsen estimerer Henning Boye Hansen, at der alene de seneste fem år er indbetalt cirka 1,5 milliarder kroner over loftet, som der ikke er korrigeret for.

BDO vurderer desuden, at der er mange gengangere imellem dem, der indbetaler mere end beløbsgrænsen.

»Nogle har derfor over tid nok betalt op mod 100.000 kroner mere i skat end nødvendigt. Enkelte måske endda mere.«

Den gode nyhed er, at det stadig er muligt at »reparere fejlen«, fordi der ikke gælder nogen forældelsesfrist i forhold til at få tilbagebetalt beløb, som der ikke er opnået fradrag for, skriver BDO.

Hvis der er sandsynlighed for, at man har indbetalt for meget, anbefaler skatteeksperten, at man som minimum gennemgår sine årsopgørelser tilbage til 2012, da fradragsloftet det år blev sat ned til 50.000 kroner.

Anne-Louise Lindkvist opfordrer desuden til, at man med det samme får tilpasset sine ratepensionsindbetalinger til beløbsgrænsen på 60.900 kroner i år, så man ikke får problemet med for høje indbetalinger til næste år.