Bitcoin stiger 1.000 dollar på tre dage: Handelskrig virker som raket under kryptovaluta

Den kinesiske valuta har fået klø som resultat af sammenbruddet i forhandlingerne mellem USA og Kina, og det har fået asiatiske investorer til at søge over i bitcoin, siger valutastrateg.

Bitcoin-feberen raser igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Reuters/Dado Ruvic/Ritzau Scanpix

Optrapningen af handelskrigen mellem USA og Kina har endnu en gang skabt tumult på finansmarkedet, men for særligt ét aktiv har det faktisk været en kæmpe gave: Bitcoin.

Den populære kryptovaluta er siden fredag morgen steget 1.000 dollar og bliver nu handlet i en kurs på 7.060 dollar. Det betyder, at den på bare tre dage er steget 17 pct. Det er første gang siden september, at kursen er over 7.000 dollar.

»Det er meget påfaldende, at stigningen i bitcoinkursen falder sammen med den eskalering, vi har set af handelskrigen. Det er et mønster, vi har set før, at når den kinesiske valuta svækkes, især over for dollaren, får vi også bevægelser opad i bitcoinprisen,« siger Andreas Steno Larsen, seniorvalutastrateg hos Nordea.

Læs: Ingen handelsaftale mellem USA og Kina: Nu vil konflikten for alvor kunne mærkes

Den kinesiske renminbi har den seneste uge fået klø og er siden 6. maj faldet to pct. over for dollaren. Svækkelsen er kommet, efter at forhandlingerne mellem Washington og Beijing brød sammen og skabte fornyet frygt for, at de to stormagter ikke kan løse handelskonflikten. Den amerikanske præsident Donald Trump hævede i sidste uge straftolden på en række kinesiske varer, på trods af at flere af hans rådgivere for nyligt indikerede, at en endelig aftale ville ligge klar i maj.

Andreas Steno Larsen forklarer, at mange asiatiske lande, herunder Kina, har streng kapitalkontrol, hvilket gør det svært for de lokale at veksle deres valuta til for eksempel dollar. Når fornyet usikkerhed om handelskrigen igen får de asiatiske valutaer til at falde, vælger de lokale derfor at søge tilflugt i bitcoin som alternativ.

»Det er nemmere at veksle til bitcoin, fordi det er et ureguleret marked. Mange asiater søger derfor ly dér for at undgå svækkelsen i deres lokale valuta. Det er den mest oplagte forklaring på, hvorfor det går så hurtigt op med bitcoin,« siger han.

Bitcoin har de seneste år været på en bemærkelsesværdig rutsjebanetur. I 2017 steg den pludselig til næsten 19.000 dollar, da finansverdenen blevet grebet af kryptofeber, og ingen ville risikere at misse den store gevinst. Men det gik også hurtigt nedad, og på bare et år havde bitcoin tabt over 80 pct. i værdi.

Siden bunden i december 2018 er humøret dog vendt for kryptovalutaen, og den er indtil videre i 2019 steget 82 pct. Ud over effekten af handelskrigen er en af forklaringer, at centralbankerne – særligt den amerikanske – er vendt på en tallerken og nu har glemt alt om at stramme pengepolitikken. Lave renter og støtteprogrammer er ofte godt nyt for de mere risikable investeringer, som for eksempel aktier og bitcoin.

»Bitcoin må nok betragtes som det allermest risikable aktiv, man overhovedet kan finde. Jeg har svært ved at finde noget, der er mere risikabelt og giver større prisudsving. Så når centralbankerne fører lempelig pengepolitik, stiger risikoappetitten generelt, og flere penge søger over i bitcoin,« siger Andreas Steno Larsen.

Det store spørgsmål er selvfølgelig, om opturen for bitcoin kan fortsætte. Især når man kender valutaens historik med store stigninger efterfulgt af voldsomme fald.

»Det er meget svært at sige,« siger Nordea-strategen. »Jeg tror, man skal være meget varsom med at forudsige, hvilken retning den pris går, givet at den er så meget drevet af storpolitik og af kapitalkontrol i asiatiske lande.«

Kommer der en hurtig løsning på handelskrigen, vurderer han dog, at bitcoin formentlig falder, fordi de asiatiske investorer ikke længere behøver at købe sig til sikkerhed.