Bitcoin er styrtdykket i værdi: Her er tre grunde til kryptovalutaens blodbad

Den populære kryptovaluta bitcoin er styrtdykket med 80 procent i 2018, og strateger forventer ikke, at blodbadet er slut endnu.

Bitcoin steg sidste år til næsten 20.000 dollar, men der er nu tegn på, at boblen er bristet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tyrone Siu/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens investorerne for bare et år siden ikke kunne få nok af bitcoin, har kryptomanien over den seneste måned udviklet sig til en panik.

Alene i sidste uge faldt bitcoin 37 procent i værdi og dykkede søndag kortvarigt under 3.500 dollar, svarende til 22.976 kroner, ifølge data fra Coindesk. Mandag morgen rettede den sig en smule og blev handlet til cirka 3.890 dollar. Alligevel er den digitale valuta nu raslet ned med 80 procent siden sit rekordniveau i december sidste år. Dette har medvirket til, at virtuelle valutaer samlet set ifølge Bloomberg har tabt over 700 milliarder dollar i markedsværdi siden jul.

De seneste store fald kommer samtidig med Thanksgiving-ferien i USA, hvor handelsaktiviteten på traditionelle valutamarkeder og aktiemarkeder er lav.

Det var i samme weekend sidste år, at bitcoin-feberen for alvor tog til. Efter at investorerne vendte tilbage fra kalkunen, spurtede prisen i vejret og klatrede for første gang over 10.000 dollar i værdi og ramte sit topniveau lige under 20.000 dollar 17. december 2017.

Blandt finansverdenens spydspidser delte markedsoptimismen over de nye kryptovalutaer vandene. Michael Novogratz, tidligere chef for den amerikanske hedgefond Fortress, forudsagde, at bitcoin nemt kunne stige til 40.000 dollar inden udgangen af 2018, mens JP Morgans topchef, Jamie Dimon, kaldte bitcoin for »bedrageri«.

De gigantiske stigninger blev sidste år sammenlignet med tulipanboblen i Holland i 1600-tallet, hvor priserne på det nye »must-have« blomsterløg eksploderede, så det kostede det samme som et hus i Amsterdam og langt mere end den årlige indtægt for en faglært arbejder.

Boblen brast, og på en uge blev tulipanløgene værdiløse. Mange stod tilbage med ubrugelige blomsterløg og blev ruineret i det, der betragtes som en af verdens første registrerede spekulative bobler.

»Jeg har ondt af dem, der har købt de Ponzi-lignende lotterisedler kaldet bitcoin, men som økonom trøstes jeg ved, at bitcoin nu falder som en sten. Og tro mig, den har meget længere at falde,« siger Erik Nielsen, cheføkonom hos UniCredit, i en rapport til sine kunder.

Erik Nielsen forklarer, at bitcoin som investering ingen værdi har, fordi bitcoin ikke er anerkendt som betalingsmiddel og ikke er understøttet af noget underliggende aktiv.

Desuden peger markedsstrateger på tre andre grunde til den seneste måneds tumult i kryptoland.

1. Uro hos søstervalutaen bitcoin cash

Den afledte kryptovaluta bitcoin cash blev midt i november delt i to, fordi der var uenighed blandt valutaens udviklere om, hvilken retning de skulle gå. Neil Wilson, chefanalytiker hos Markets.com, forklarer, at opsplitningen underminerer argumentet om, at kryptovalutaer er født med et begrænset antal mønter, hvilket har været et af hovedsalgspunkterne for at købe bitcoin og lignende valutaer. Dette har skabt usikkerhed om kryptovalutaer generelt, idet investorerne ikke er klar over, om markedet pludselig kan blive oversvømmet med et overraskende stort udbud af mønter.

»Som forventet har bitcoin-faldet fået momentum, og det burde fortsætte ned til cirka 3.000 dollar, hvor der igen vil være støtte,« siger Neil Wilson.

2. Myndighederne blander sig

Den amerikanske Securities and Exchange Commission oplyste tidligere på måneden, at den havde indgået et forlig med stifterne af to nye kryptovalutaer, som ikke havde opgivet de såkaldte ICOs korrekt. ICO står for »Initial Coin Offering« og refererer til, at en virksomhed udsteder egen kryptovaluta for første gang. Afgørelsen fra det amerikanske børstilsyn ses som en del af en større juridisk undersøgelse rettet mod misbrug og bedrageri i den voksende kryptovalutaindustri.

Derudover er det amerikanske justitsministerium begyndt at se nærmere på, om sidste års bitcoinstigning på 1.400 procent var resultat af prismanipulation, som er ulovligt og strafbart.

3. Strategier for at bremse tabet

Bitcoin er de seneste uger faldet gennem flere psykologisk vigtige niveauer, og især dykket under 6.000 dollar kan have skræmt flere investorer. I omegnen af dette niveau har der ifølge CNBC.com ligget nogle såkaldte »stop loss«-mekanismer, som bliver iværksat, når prisen falder under et bestemt leje. Det har betydet, at nedturen blev forstærket, netop da prisen faldt til under 6.000 dollar, idet robotter var programmeret til at sælge ud automatisk. Investorer indlægger denne type mekanismer for at begrænse et eventuelt tab.

»Priserne er stadig oppe med cirka 300 procent i forhold til begyndelsen af 2017. Det markerer stadig helt utrolige gevinster, men også masser plads til at falde endnu mere,« siger Craig Erlam, senioranalytiker hos handelsplatformen Oanda, i en notits til kunder.