Beboere på Frederiksberg får fri proces til retsopgør efter kuldsejlet Blackstone-handel

Staten betaler for retsopgøret efter omstridte Blackstones forsøg på at købe en ejendom på Frederiksberg. Lejerne stævner de nuværende ejere, der forsøgte at sælge ejendommen.

Blackstones mislykkede forsøg på at købe Svalegården på Frederiksberg får nu et retsligt efterspil mellem den nuværende ejer og lejerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan Mcdermid/Reuters/Ritzau Scanpix

4. oktober opgav investeringsfonden Blackstone at købe ejendommen Svalegården på Frederiksberg af de nuværende ejere, Frederiksberg Boligfond. Men sagen er ikke slut. Nu stævner lejerne i ejendommen Frederiksberg Boligfond, fordi fonden efter sagsøgernes opfattelse ignorerede den forkøbsret, som lejere havde i tilfælde af et salg af ejendommen.

Det skriver TV 2 Lorry.dk, som yderligere kan oplyse, at lejerne fredag fik Civilstyrelsens tilsagn om fri proces, ligesom en stor del af beboerne har retshjælpsdækning. Det betyder, at Staten dækker alle omkostningerne til sagen, uanset om Svalegårdens beboere vinder eller taber sagen.

»Alle beboere og erhvervslejere, der har retshjælpsforsikringer, har fået positivt tilsagn om, at forsikringsselskaberne også dækker sagen mod fonden. Det er i alt 74 retshjælpsforsikringer fordelt på en lang række forsikringsselskaber, der ligeledes alle har anerkendt, at lejerne skal have retshjælpsdækning med henblik på at kunne sagsøge fonden,« siger Janek Majewicz, der er formand for Svalegården, til TV 2 Lorry.

Tvisten drejer sig om, hvorvidt lejerne ifølge et skøde fra 1932 havde forkøbsret til Svalegården i tilfælde af et salg. Salget til Blackstone gik aldrig igennem. Men lejerne vil have slået fast, at en forkøbsret gælder for alle lejere i fondens ejendomme, der er nævnt i skødet.

»Det er en meget stor andel af samtlige lejere i hele Frederiksberg Boligfond, og alle disse lejere vil i så fald være godt sikret mod, at fonden nogensinde vil kunne sælge deres ejendom til Blackstone eller lignende, uden at lejerne først får mulighed for at udnytte deres skødebestemte forkøbsret til at erhverve ejendommen på de vilkår, der fremgår af skødet fra 1932,« siger Janek Majewicz.

Sagens værdi er opgjort til lidt over 287 millioner kroner, der er forskellen mellem den sum, som fonden ville havde solgt ejendommen til, og beløbet som fonden oprindeligt købte ejendommen for. Det er dette beløb, som lejerne ifølge skødet har ret til at købe ejendommen for.

Formanden for Frederiksberg Boligfond, Flemming Brank, påpeger i et skriftligt svar til TV 2 Lorry, at stævningen fra Svalegården alene vil omhandle retten til for beboerne at afkøbe ejendommen til en værdi på langt under ejendomsvurderingen. Han skriver, at det for fonden er vigtigt at få afklaret, om værdien af deres ejendomme er det, der står på skødet fra 1932, eller om det er den aktuelle markedspris.