ATP tjener milliarder på infrastruktur og ejendomme – men taber penge på udenlandske aktier

Pensionskæmpen ATP har i årets første ni måneder formået at skabe et afkast på 6,9 mia. kr. takket være blandt andet unoterede aktier, infrastruktur og ejendomme. Udlandet trækker ned.

Direktør for ATP Christian Hyldahl kan i dag præsentere ATPs kvartalsregnskab for årets første ni måneder midt i en tid, hvor der er fokus på især TDC-medinvestoren Macquaries rolle i den enorme udbytteskattesvindel i Europa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

6,9 mia. kr. eller 5,8 pct. Det er slutresultatet af pensionskassen ATPs investeringer verden over i årets første ni måneder. Men hvor det i de tidligere år især har været investeringerne på de indenlandske og udenlandske aktiemarkeder, der har drevet milliardstrømmene ned i vores alle sammens pensionspengetank, så er der sket et skifte.

»Vores balancerede investeringsportefølje har skabt et stabilt afkast i en vanskelig periode, hvor vi er glade for bidraget fra vores illikvide del af porteføljen. Afkastet var især drevet af unoterede aktier, fast ejendom, infrastruktur og børsnoterede danske aktier, mens især investeringerne i amerikanske statsobligationer bidrog negativt til afkastet,« udtaler ATP-topchef Christian Hyldahl i regnskabsmeddelelsen.

Ganske vist er det de unoterede aktier, der via et afkast på 2,9 mia. kr. bidrager med den største portion til det positive afkast, men dernæst finder man fast ejendom med 2 mia. kr. og infrastruktur med 1,8 mia. kr. Mens børsnoterede danske aktier i samme periode sidste år indbragte 5,3 mia. kr., kaster de »blot« 1,7 mia. kr. af sig i år. Og hvor udenlandske aktier sidste år spyttede 3,5 mia. kr. i kassen, gav de i år et negativt afkast på 476 mio. kr.

Markant og ventet fald

I tredje kvartal alene bidrog investeringsafkastet med 2,2 mia. kr., mens det samlede afkast for året hidtil altså som sagt landede på 6,9 mia. kr. Det er et stort fald sammenlignet med de 24,6 mia. kr., ATP skabte i samme periode sidste år. Men allerede tilbage i slutningen af oktober sidste år advarede Christian Hyldahl da også om, at afkastet ville falde markant.

»Vi ser pæne afkast på alle dele af vores portefølje. Det er lidt vildt. Jeg vil da også forvente, at der kommer perioder med dårlige aktieafkast i nogle kvartaler. Det er ikke det samme, som at vi forventer, at det hele skal ramle,« sagde han dengang.

Han blev samme dag bakket op af sin kollega, PFA-topchef Allan Polack, der ligeledes dengang havde afleveret kvartalsregnskab med særdeles høje investeringsafkast.

»Vi har haft en rigtig god periode, blomsten er da sprunget ud så at sige. Vi tror ikke, det bliver en hård opbremsning i markedet – vi tror bare, at man skal vænne sig til det lavere afkast. Ti procent vil nok være for meget at håbe på,« sagde Allan Polack sidste år.

Længere levetid koster

ATP oplyser tirsdag morgen, at der de seneste fem år er opnået et gennemsnitligt afkast af investeringsporteføljen på 3,8 pct. pr. kvartal. Der har været positive afkast af investeringsporteføljen i 17 ud af de seneste 20 kvartaler.

Pensionskassen opdaterede tidligere i år sine modeller for, hvor længe kunderne vil leve, og det rammer bundlinjen hårdt. Opdateringen af levetiden har betydet, at ATP tidligere i år overførte 20 mia. kr. fra det, pensionskassen kalder »bonuspotentialet« til de garanterede pensioner. Derfor lyder resultatet for årets første ni måneder på et stort underskud på 15,6 mia. kr. Uden overførslen gav ATP i årets første ni måneder et overskud på 4,4 mia. kr.

Efter det seneste kvartalsregnskab er ATPs formue på 779 mia. kr.