Airbnb for andelshavere – det skal du vide, inden du udlejer din bolig

Korttidsudlejning af boligen kan være et kærkomment bidrag til privatøkonomien, men som andelshaver skal du være opmærksom på, at du overholder foreningens regler.

Inden du inviterer betalende Airbnb-gæster ind i din bolig mens du selv er på sommerferie, er det god idé at undersøge, om din boligforening tillader privat udlejning Fold sammen
Læs mere
Foto: JOEL SAGET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rigtig mange danskere bruger udlejningstjenesten Airbnb til at supplere deres indtægt. Samlet set lejede danskerne deres private boliger ud til mere end en million gæster via Airbnb 2018. Det er rekordmange og en stigning på 16 procent fra året før.

Den ekstra indkomst gennem deleøkonomi er altså noget, der tiltaler flere og flere boligejere, men inden du overdrager husnøglerne til betalende gæster, er det en god idé at undersøge, om din boligforening tillader privat udlejning. Især andelshavere skal være opmærksomme, da andelsforeninger ofte har vedtægter med forbud mod korttidsudlejning gennem eksempelvis Airbnb.

»Udgangspunktet er, at man ikke har ret til at korttidsudleje sin bolig. Det hænger sammen med, at når man har en andelsbolig, er man også en del af et fællesskab, og derfor er det afgørende, at boligerne i foreningen er beboet af andelshaverne,« forklarer Jan Hansen, der er direktør for Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF),« i podcasten »Dine Penge«.

Find alle episoder i 24syv-appen via App Store, Google Play – og læs mere på berlingske.dk/podcast.

Ønsker foreningen at åbne for muligheden for korttidsudlejning, skal det tages op på en generalforsamling og herefter tilføjes til vedtægterne. Hos ABF har man fået mange henvendelser omkring især Airbnb, og har derfor udarbejdet en alternativ bestemmelse, der gør det muligt at benytte udlejningstjenester.

»Foreningerne, der kontaktede os og gerne ville åbne op for korttidsudlejning, ville også gerne have det i reguleret form. Det, vi har skrevet, er, at man maksimalt må korttidsudleje tre uger i løbet af et kalenderår, og hver enkelt lejemål skal mindst udgøre tre dage. Og så er der en bestemmelse om, at man skal orientere bestyrelsen og de øvrige beboer om det.«

Overholder andelshaveren ikke betingelserne for reglerne i foreningen, kan bestyrelsen ifølge ABFs forslag fratage andelshaveren muligheden for korttidsudlejning i en periode på to år. Vælger man som andelshaver at ignorere dette, kan man i værste fald se sig ekskluderet af foreningen og må finde et andet sted at bo.

Ny lovgivning

En række storbyer verden over har indført loft over udlejningen, og flere steder er der skarp kontrol med udlejerne, som risikerer kæmpebøder, hvis de ikke overholder reglerne. Herhjemme har politikerne vedtaget en lov, som regulerer den private udlejning, og der er indgået en aftale med Airbnb, om at indtægter på udlejning gennem Airbnb automatisk bliver indberettet til skat. De nye regler medfører også et loft over antallet af dage, man har lov til at leje sin bolig ud.

»Som udgangspunkt har man mulighed for at korttidsudleje i op til 70 dage, hvis man gør det via Airbnb. Og gør man ikke det, er der et maksimum på 30 dage. Men i forhold til andelsboligforeningerne er det stadig de enkelte vedtægter, der regulerer det. Lovændringen er altså ikke en ret, som andelshaveren har fået,« lyder det fra ABF-direktøren.

»Hvis den, man har lejet ud til, overtræder husordensbestemmelserne, så er det andelshaveren, der kan komme i klemme. Man flytter ikke ansvaret over på den, man har lejet ud til«


Ønsker en forening at åbne for korttidsudlejning på mere end 70 dage, afhænger tilladelsen til det af hvilken kommune, man befinder sig i. Lovgivningen har nemlig givet mulighed for, at den enkelte kommunalbestyrelse kan sætte et maksimum på op til 100 udlejningsdage.

Udover at være opmærksom på foreningens vedtægter og nye regler, er det også op til den enkelte at sørge for, at man ikke får den forkerte lejer ind, der enten ødelægger boligen, eller fester så vildt, at naboerne mister tålmodigheden. Det kan nemlig blive en dyr fornøjelse.

»Det er jo stadigvæk andelshaveren, der er ansvarlig over for foreningen i forhold til overholdelse af husorden. Og det betyder, at hvis den, man har lejet ud til, overtræder husordensbestemmelserne, så er det andelshaveren, der kan komme i klemme. Man flytter ikke ansvaret over på den, man har lejet ud til,« forklarer Jan Hansen, som derfor også råder til, at man dækker sig ind med en indboforsikring.

Find alle episoder i 24syv-appen via App Store, Google Play – og læs mere på berlingske.dk/podcast.