Ældre Sagen vil låne penge ud til afviste boligejere

Det grå gulds interesseorganisation har fået nok af, at ældre boligejere »diskrimineres«, når de vil låne i friværdien eller til boligkøb. I protest har Ældre Sagen derfor stiftet et pantebrevsselskab, som skal give de ældre mulighed for at låne på »ordentlige vilkår«.

»Selskabet skal kunne låne ud uden aldersgrænser. Det skal drives på markedsvilkår, og Ældre Sagen skal ikke tjene penge på det. Vi gør det alene, fordi vi ikke kan komme igennem med at få sat problemet på dagsordenen,« siger Bjarne Hastrup, adm. direktør i Ældre Sagen, der netop har stiftet et ejendomskreditselskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu kaster Ældre Sagen sig ind på lånemarkedet for at hjælpe de mange ældre, som ikke kan blive godkendt til boliglån i banken på grund af deres alder. Som et opråb har interesseorganisationen netop etableret Ejendomskreditselskabet AION.

»Vi har fået nok nu. Vi mener, at der er en markedsfejl, når man har alder med ind i bedømmelsen af, om man kan få et lån. Det er diskrimination, at ældre boligejere nægtes lån eller tilbydes lån på ringere vilkår end andre,« siger Bjarne Hastrup, adm. direktør i Ældre Sagen, der har over 870.000 medlemmer.

Selskabet skal kunne yde lån mod tinglyst pantebrev i friværdien i boligejerens faste ejendom.

»Jeg har rejst problematikken over for realkreditten og bankerne, men jeg kan ikke få dem til at rykke sig. Blandt andet er vi bekymrede for, at lånebevillinger til personer over 60 år sker via algoritmer frem for en individuel bedømmelse, men jeg kan ikke få et ordentligt svar. Derfor må vi i stedet vise, hvad det er for en markedsfejl, der er,« siger Bjarne Hastrup.

Han oplyser, at bestyrelsen allerede har stiftet selskabet og gjort alt klar. Konceptet har desuden været forelagt Finanstilsynet, som var positive over for at godkende selskabet som ejendomskreditselskab.

Ældre Sagen skal ikke tjene penge på det

»Det, som markedet gør i øjeblikket, er at presse ældre mennesker væk fra renter på 0,5-1,0 pct. og ud på et marginalt marked, hvor renterne er på 8-10 pct. Jeg mener, at ældre først og fremmest skal serviceres af det primære marked. Jeg håber derfor, at vi med det her initiativ kan vise markedet, at der er muligheder i at låne ud til de ældre,« siger Bjarne Hastrup.

Hvad renteniveauet på de nye pantebrevslån bliver, afhænger af investorerne. Men forhåbningen er, at det bliver tættere på realkredittens renter end de eksisterende lånemuligheder på pantebrevsmarkedet.

Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videncenter

»Det er markant, at det er kommet dertil. Det er netop et kæmpe signal at sende ud om, at der er et eller andet galt.«


Det er ikke meningen, at Ældre Sagen skal blive ved med at drive selskabet, men blot løbe det i gang. Før der kan lånes penge ud, skal der være startkapital. Investorerne kunne eksempelvis være pensionskasser, oplyser direktøren.

»Selskabet skal kunne låne ud uden aldersgrænser. Det skal drives på markedsvilkår, og Ældre Sagen skal ikke tjene penge på det. Vi gør det alene, fordi vi ikke kan komme igennem med at få sat problemet på dagsordenen,« siger Bjarne Hastrup.

Han forklarer, at Ældre Sagen ønsker at påvirke markedet og skabe fair vilkår for ældre. Når det nødvendige antal investorer har afgivet bindende tilsagn, træder Ældre Sagen ud af ejerskabet og ud af selskabet.

»Et kæmpe signal at sende ud«

»Det er noget, der gør indtryk,« siger Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videncenter, som reaktion på Ældre Sagens nye initiativ.

»Det er markant, at det er kommet dertil. Det er netop et kæmpe signal at sende ud om, at der er et eller andet galt. Vi lever i en verden, hvor vi bliver ældre og ældre. Vi har haft regeringer gennem meget lang tid, der har lavet tilbagetrækningsreformer for at sikre, at de ældre blev på arbejdsmarkedet. Så er det lidt mærkeligt, at man skal blive på arbejdsmarkedet, men man kan ikke få lov til at låne penge i banken,« siger han.

Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk, mener, at det er fint med flere udbydere på markedet for boligfinansiering.

»Jeg håber, at initiativet får effekt og hjælper de ældre med at få dækket deres finansieringsbehov til en rimelig pris og lånevilkår, når de ikke kan få samme adgang som andre til at benytte de traditionelle lånemuligheder. Jeg tror dog, at det kan blive svært for det nye institut at få den nødvendige volumen til at få økonomi i projektet, fordi bankerne sidder tungt på kundekontakten,« siger han.

Som tidligere beskrevet i Berlingske har brancheorganisationen Finans Danmark oplyst, at man tager bekymringen blandt ældre om deres muligheder for at låne meget alvorligt, men at man ikke kan genkende billedet.

»Tværtimod har vi masser af udlån, også blandt ældre,« lød det fra Peter Jayaswal, direktør for realkredit og ejendomsfinansiering i Finans Danmark.