Yoga for de ophængte

En ny yogaform forener det rolige med det legesyge, når kroppen svøbes i silkeagtige lagner, hængende lige over jorden. Aerial yoga strækker kroppen ud og renser sindet, siger de, der dyrker det.

Aerial Yoga. Aerial er en af de absolut nyeste retninger indenfor yoga. Fra New York, kreativt og energisk beskriver aerial yoga. Unnata betyder opløftet og denne type yoga foregår ved at bruge en særlig type hængekøje, der er fastgjort i meget stærke ophæng fra loftet. Tyngdekraft og opdrift fra det løft man får fra silkestoffet bruges både til at støtte og løfte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Et blåligt skær hænger over lokalet. De store vinduer åbenbarer Strandvejens morgentrafik. Decemberregnen rusker. Men indenfor er der stille. Indisk musik breder sig varmt i rummet. Fra loftet hænger 16 lyseblå kokoner. Silkeagtigt stof, som om lidt skal svinge, støtte og strække de morgentrætte kroppe. Vi er hos Yogafactory i Hellerup. Det eneste sted i Danmark, hvor man kan dyrke aerial yoga. En yogaform, hvor man meget af tiden befinder sig over jorden. Ikke kun mentalt, men fysisk ophængt i hver sin puppe.

Det er den nyeste gren på yogaens efterhånden vidtrækkende træ. En gren, som på rekordtid er vokset i USA. Og som er ved at få godt tag i danskerne. Flere og flere melder sig ind i Yogafactory udelukkende for at få lov til at blive en del af yogaens Cirque du Soleil, fortæller indehaver og instruktør, Kristina Babette Larsen.

Se også:

»Folk reagerer meget på det visuelle. Man får en konkret fornemmelse af ro. Selv folk, som ikke har prøvet yoga før og har en idé om, man bare sidder og rokker frem og tilbage med noget røgelse, kommer her og tager timer,« siger hun.

»Det er lidt mere newyorker-smart, og sådan får vi åbnet nogles øjne for yogaen.«

Yoga i nuet
Kristina begynder at tale til salen. Alle siddende i en mere eller mindre smidig version af lotusstillingen med hænderne foldet i bøn foran ansigtet. Silkelagnerne hængende lige bag deres nakker. Kristina underviser på en blanding af engelsk og sanskrit. Hun har dyrket yoga i ti år. De fem af dem i Uganda. Åndedrættene bliver tunge, inden alle forenes i et højt ohm.

Læs også:

»We are here. In this moment. In this place,« siger Kristina med lukkede øjne.

Yoga handler om at være til stede. Om at være forenet. Alle er forbundet af det samme lys. Af prana. Livskraften. Tempoet er langsommeligt, næsten hypnotisk. Aerial yoga arbejder med mange af de klassiske yogapositurer. Hunden og stolen for eksempel. Men alle har det twist, at lagnerne støtter eller strækker kroppen og giver en ekstra dimension.

Læs også:

Kvinderne stiller sig på alle fire og strækker et ben ind i klædet. Det støtter dem op i en ophøjet version af planken. Ikke mange minutter senere begynder musklerne at kunne mærkes. Det ser let ud.

»Men det er ikke så let, som det ser ud til,« siger Kristina. »Det kræver mod at dyrke aerial. Selv om man ikke hænger langt over jorden, så virker det anderledes, når man først skal stole på sig selv eller hænge med hovedet nedad uden at holde fast.«

En pause for hjerne og hjerte
I et hop går salen samlet fra en stående split med stoffet viklet om den ene ankel til at ligge gyngende på ryggen en meter over gulvet. I et åndedrag vender kvinderne sig om, hovedet nedad, kun støttet af en bane stof om hofterne. Nogle støtter først hænderne i gulvet, men til sidst giver alle slip og lader blodet strømme til hovedet.

»Vi arbejder meget med egen vægt og tyngdekraft. Man får strakt kroppen godt igennem til aerial, og vi har mange stillinger, hvor hovedet er under hjertehøjde. Som når vi hænger med hovedet nedad. Det giver hjerte og lunger en pause. Alt det venøse blod i benene strømmer op og bliver iltet,« forklarer Kristina Babette Larsen.

Læs også:

Salen smiler, da Kristina gør klar til den legende del af timen ved at ryste sit lagen og stille sig foran det, så det danner en kappe. Hun snor albuerne ind i stoffet. Med ét drejer hun sig forover i en forlæns kolbøtte og lander inde i lagenet, som blidt vugger hende frem og tilbage. Det kræver et par forsøg fra de fleste, men efter en del hop og latter er salen fyldt med gyngende pupper.

Sådan hænger de lidt. Dinglende.

»Appreciate all that is you,« siger Kristina, mens hun går mellem kokonerne. Sæt pris på dig selv. Hele dig selv. Søvnigt kravler kvinderne ud af silken og strækker sig ind i virkeligheden til budskabet om at gå med et rent sind og rene tanker.

Se billedeserien fra aerial yoga hos Yogafactory her: