Wellness: Derfor er saunagus det hotteste lige nu

Wellness rimer på massage, spa og skrubbecreme, men i fremtiden vil vi koble af i naturen. Læs med om wellness-tendenser, og om hvorfor saunagus er det hotteste lige nu. Du får blandt andet et bud på fem af de bedste wellness-steder i Danmark.

Foto: Scanpix/Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Massage, peeling, bad og creme. Lige nu handler wellness meget om det fysiske. Det skyldes, at wellness er tæt forbundet med at holde pause, og lige nu holder vi pauser fra et krævende fysisk arbejde, ligesom vi holder pause fra mobiltelefonen, når vi ligger på massagebriksen.

Opret abonnement på BT PLUS og læs med om wellness-tendenserne lige nu, og hvor nogle af de bedste wellness-steder i Danmark ligger. Du får desuden adgang til reportager, store interviews, guider om økonomi, sundhed, træning og meget andet. 1. månd er gratis.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra B PLUS her.


Massage, peeling, bad og creme. Lige nu handler well-ness meget om det fysiske. Det skyldes, at wellness er tæt forbundet med at holde pause, og lige nu holder vi pauser fra et krævende fysisk arbejde, ligesom vi holder pause fra mobiltelefonen, når vi ligger på massagebriksen.

»Derudover siger det nok også noget, at 40 pct. af os bor alene. Det betyder, at vi simpelthen har et behov for fysisk kontakt og berøring, når vi holder pause. Vi bliver skrubbet og masseret, fordi vi simpelthen er i underskud. Faktisk viser en ny undersøgelse, at vi går mere og mere til frisør, men det er ikke for at få ordnet hår. Det er for at få hovedbundsmassagen, som følger med,« forklarer Liselotte Lyngsøe, som er fremtidsforsker i Future Navigator.

Naturen vil komme til at spille en større rolle i wellnessbranchen, som ellers lige nu er præget af en ensartethed over hele verden, mener fremtidsforsker Liselotte Lyngsø, Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

Hun har dog et klart billede af, hvor wellness går hen i fremtiden.

»Vi skal længere ind i sindet, som de siger i ’Rytteriet’,« griner hun.

»Vi får simpelthen brug for pauser, som er mere spirituelle. Forbløffende få danskere synes selv, de har et job, der giver mening, og det gør, at vi jagter et højere formål med livet. Derfor har vi brug for pauser, hvor vi kan spekulere over, om vi gider vende tilbage og producere en sodavand til? Vi vil sidde et sted og spekulere over, hvorfor vi er her, og hvad den dybere mening med det hele er. Well-ness bliver i fremtiden en pause, hvor vi kan få inspiration og tænke fremfor at få massage og peeling.«

Alt for ensformigt

Det betyder også, at naturen vil komme til at spille en større rolle i wellness, som lige nu er præget af en ensartethed over hele verden. Saunagusen – med sine naturlige olier, damp og varme sten – har vundet indpas i Danmark. Det er et skridt i retning af den naturoplevelse, som vi fremover vil søge, selv om den lige nu langt hen ad vejen er ’spærret inde’ i resorts, svømmehaller og spabade.

»Når du sidder i en spa, kan du jo ikke se, om du er i New York eller Istanbul. Det hele er meget ensformigt. Jeg tror, at vi vil se en bevægelse henimod naturen og det lokale. Fremover vil vi hellere tage til Sydsverige og smage på de lokale råvarer, som bliver til mad i et naturkøkken, mens du sidder i en hotpot, et svensk vildmarksbad eller en natursauna og tænker over livet,« siger Liselotte Lyngsøe.

Modreaktion

»Man vil se på områdets historie og særlige kendetegn som modreaktion på ensartetheden og globaliseringen, som lige nu præger hele verden og netop gør, at alle spa-resorts ligner hinanden.«

Derudover vil vi kræve mere autenticitet og sjæl af de steder, vi opsøger i pauserne.

»Vi vil ikke længere acceptere, at vores smoothie kommer fra en karton. Den skal laves på stedet af én, som har aflæst, hvordan vi har det, og hvad vi har brug for lige nu.«

Men det kropslige vil stadig spille en lille rolle i det, bare på lokalt plan.: »Når verden er så højteknologisk, og vi bruger 90 pct. af vores vågne timer indendørs og ofte i selskab med teknologien, vil vi i stigende grad have lyst til at koble endnu mere fra. At tage ud og leve som indianerne eller vikingerne bliver hot i modsætning til for eksempel Dubai, som lever af en turistindustri, som skaber alting kunstigt. Det vil blive mere interessant at besøge aboriginals i Australien og se, hvordan de plejer deres hud eller bade sammen med indianere.«

Wellness: Fem gode steder

Wellness er den simple kunst at få folk til at føle sig godt tilpas.

Det er noget, man blandt andet mestrer i Nimat Spa i København, som Heidi Østerby Andersen har grundlagt. For tiden er der særligt fokus på dampgus, som minder om saunagus, men er blidere. I Norden har vi en lang tradition for saunaen, og den tradition har nu fået en revival. Og sundhedsfordelene er mange. Når varmen og dampen arbejder på højtryk, gør kroppen det samme og øger blodgennemstrømningen i kroppen lige så meget som en tur i rask gang. Samtidig har dampgus den fordel, at man kan sidde med kropspeeling og ansigtsmaske på.

Men der er også andre steder at opleve den totale velvære. Heidi Østerby Andersen guider os:

Hotel Vejle Fjord
Min absolutte favorit er Hotel Vejle Fjord. Jeg elsker, at man skal over en lille bro i det fri for at komme ind i saunaen. Man kan i øvrigt kombinere sauna med andre bade. Vejle Fjord er bare dér, man kommer. Man bor på et slot og kan vælge mellem en bred vifte af behandlinger og bade.
Hotelvejlefjord.dk

Skallerup Klit
Skallerup Klit har et rigtig godt ry. Jeg har ikke selv været der, men jeg vil rigtig gerne prøve det. Skallerup Seaside resort er både vandland for børnefamilierne og spaophold for voksne par og singler.
Skallerup.dk

Dronning Dorotheas Badstue
Dronning Dorotheas Badstue i Kolding vil jeg også rigtig gerne prøve, fordi det er Edvard Køhrsen, der driver stedet. Jeg tror, det er lidt mere nede på jorden, og i øvrigt har de også en lille filial hvert år på Skanderborg Festival. Det ville jeg gerne prøve.
Koldingkur.dk

Frederiksberg Svømmehal
Frederiksberg Svømmehal var en af de første til at lave saunagus. Siden er alle de store spa-steder kommet med. Der er rigtig mange, der bruger det, og det er jo et kvalitetsstempel. Et andet kvalitetsstempel er, at svømmehallens gusmestre har taget medaljer til VM og DM i saunagus.
Svoemmehal.frederiksberg.dk

Frederiksberg Svømmehal har specialister i saunagus. Badets gus-mestre har taget medaljer til både DM og VM. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

Skodsborg Kurbad
Man kommer ikke uden om Skodsborg Kurbad. De har rigtig mange bade, saunaer og dampbade. Jeg kan forestille mig, at de er ret dygtige til at kombinere de forskellige oplevelser og temperaturer deroppe.
Skodsborg.dk