Weekendmenu: Græskarsuppe, kastanjer og krydderkager

Novemberhygge med græskarsuppe, ristede kastanjer og en lille sprød »sandwich« til dessert.

Græskarsuppe med ingefær og ristede svampe. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ingen grund til at græde over novembermørke, regn og rusk. Med det får man blot en helt legal anledning til blive indendørs og kose sig, som nordmændene siger, når de hygger sig.

Til sådanne stunder hører dejlig suppe, ild i brændeovnen (pejsen) eller fuld tryk på radiatorerne og gang i stearinlysene. Og skulle der også være købt ind til en gang ristede kastanjer, vil det kun gøre en god stund endnu bedre.

Jeg lægger i gryden til en fyldig og cremet græskarsuppe med dybde og varme fra frisk ingefær, karry og lidt andre krydderier og et friskt løft fra limesaft og reven skal. På toppen drysser jeg lidt ristede svampe.

De omtalte kastanjer kan selvfølgelig ridses, stilles i salt og bages i ovnen, som man plejer. Men jeg vil gerne slå et slag for, at de bliver rigtigt ristet, sådan som man gør i Sydeuropa. Det giver en særlig sød og aromatisk smag, og kræver ikke en olietønde med ild i på et vindblæst gadehjørne for at blive genskabt. En tynd jernpande sat over et godt komfurblus trygt placeret i dit køkken kan give samme skønne ristning.

Der er også lagt i ovnen til en lille fin dessert. Sandwich af små sprøde kager og en kompot af æbler og havtorn og vendt med flødeskum.

Græskarsuppe med ingefær og ristede svampe
4 portioner

1 stort løg
1 lille græskar (700-800 g) vælg hokaido, butternut eller foldegræskar
en tynd skive knoldselleri
1 stor kartoffel (gerne en melet sort)
5-6 cm frisk ingefær
3 store fed hvidløg
4 spsk. olivenolie
1 lille spsk. karry
1 tsk. knust spidskommen
1 tsk. knust koriander
1 knivspids reven muskatnød
4-5 dl god bouillon (f.eks. kogt på kylling)
2 dl fløde (eller mælk og en god klat smør)
ca. 80 g bøgehatte eller tilsvarende østershatte
havsalt
peber
1 stor økolime
hakket koriander, purløg eller persille

Pil løget og hak det groft. Skær græskarret i både, skræl dem og fjern kernerne. Skræl selleristykket og kartoflen. Skær græskar, selleri og kartofler i småstykker og stil dem til side. Pil hvidløgsfeddene og skræl ingefæren. Hak hvidløg og ingefær og sæt dem til side.

Sauter løget blidt i 2 spsk. olie i en stor tykbundet gryde. Bare et par minutter.

Tilsæt resten af olien, skru op og kom græskar, selleri og kartoffel i gryden. Tilsæt de tørre krydderier. Lad det hele stege et minuts tid under omrøring, så krydderierne ristes let.

Tilsæt hvidløg, ingefær, bouillon og 6-7 dl vand og lad det hele simre meget blidt under låg, i godt 20 min.

Imens: Skær det nederste af stilken på svampene. Bøgehatte hives fra hinanden, østershatte rives eller skæres i smalle strimler. Kom en tsk. olie på stegepanden og læg svampene på, når den er hed. Rist dem kort (ca. 30 sekunder), ryst panden imens eller bevæg dem med en pandespade. Drys dem med lidt salt og tag panden af blusset.

Tag gryden af blusset og blend suppen omhyggeligt med en stavblender. Tilsæt fløde og smag suppen til med salt og peber samt fintreven skal af ca. ½ lime og presset saft af den hele. Kog suppen kort igennem og server den med de ristede svampe og hakkede krydderurter.

Se flere opskrifter og mere livsstil på Facebook

Panderistede kastanjer

Kastanjer kan man ofte få lov til selv at udvælge og fylde i pose. Så tag de kastanjer, der stadig er smukt brune og allerhelst lidt blanke. Gå uden om de grålige og dem med spor af mug på skallen.

Rids dem dybt med en kniv, bare et enkelt rids og lige meget på hvilken led. Det der med, at det skal være et kryds, er en konvention. Der skal bare hul på skallen, så kastanjen kan udvide sig under ristningen uden at eksplodere.

Beregn 10-12 kastanjer pr. person. Læg dem på en kastanjepande (en tynd jernpande gennembrudt af små huller i kanten) eller brug en udrangeret jernpande (gerne tynd og tarvelig) som du ikke er øm over.

Sæt panden over gasblus, bål (pejse, brændeovn eller brændekomfur), grillkul eller på et ganske almindelig el-blus og sørg for knald på varmen. Ryst panden jævnligt og rist i 10-20 minutter, alt efter kastanjernes størrelse. Stik i dem med en spids kniv, eller nup en smagsprøve undervejs. De skal være møre med en smule fasthed i behold. Kastanjerne må hellere end gerne blive sortbrændte på skallen, det giver en særlig god smag til selve kastanjen.

Lad dem køle af i 5-6 minutter, før de serveres og pilles. Spis dem med godt salt. Smør smager godt til, men er bestemt ikke en nødvendighed.

Sprøde krydderkager med kompot af æble og havtorn

Krydderkagedej:

1 lille æg
2 knivspidser fint salt
50 g mandler
120-130 g hvedemel
50 g flormelis
½ tsk. stødt kanel
¼ tsk. stødt ingefær
2 knivspidser stødt nellike
1/3 tsk. stødt kardemomme
80 g koldt smør i terninger

Kompot:

4 mellemstore æbler med god syre
2-3 spsk. sukker
15-20 hele havtornbær eller 1-1½ spsk. usødet havtornpuré
2,5 dl piskefløde
flormelis

Rør ægget med salt, sådan at det bliver opløst og hvide og blomme godt blandet. Lad blandingen trække, mens resten forberedes. Mal mandlerne til mandelmel i foodprocessoren. Eller kværn dem i en mandelkværn.

Bland mandelmel, hvedemel, flormelis og krydderier i en skål. Smuldr smørret i blandingen. Tilsæt det sammenrørte æg og saml dejen hurtigt. Tril den til en kugle, pak den ind og læg den i køleskabet i min. 2 timer, før den rulles ud.

Tænd ovnen på 175 grader varm luft.

Rul dejen tyndt ud (2-3 mm) mellem to stykker bagepapir og skær den ud kiksefirkanter (ca. 7x7 cm). Læg dem på plader med bagepapir og prik dem tæt med en gaffel. Bag dem i 8-9 min., til de er sprøde og lysebrune.

Lad kagerne køle af på en bagerist og opbevar dem i en ren og tør beholder, indtil de skal bruges.

Kompot af æble og havtorn:

Skræl æblerne, skær dem i kvarte og fjern blomster, stilke og kernehuse. Skær æblekødet i små terninger (1,5 x 1,5 cm). Kom dem i en kasserolle med 2 spsk. sukker. Læg låg på, sæt dem over på lavt blus, bring dem i kog og kog, til de er næsten bløde (1-2 minutter). Tilsæt havtorn og en knivspids salt. Kog det op og smag evt. til med lidt mere sukker. Tag kasserollen af blusset og rør, til sukkeret er opløst. Lad kompotten blive kold.

Pisk fløden til flødeskum, vend den med kompotten og læg blandingen mellem krydderkagerne.

Drys med flormelis og server straks.