Weekendmad: Stenbiderrogn og omelet

Lyst og nemt til en forårsaften: porre og selleri med stenbiderrogn og en luftig omelet med rucolagrønt og ristede svampe.

Foto: Lars Ranek. Stenbiderrogn med selleri og porre
Læs mere
Fold sammen

Nogle er vegetarer, andre inkarnerede kødspisere. Jeg ved ikke rigtig, hvad jeg er. Behøver man vælge?

For mig kommer det helt an på humør, appetit, årstid og udbud. I den mørke tid ville jeg således meget nødig have afsværget mig fornøjelsen ved steg og tætte kødretter i varme, oplyste køkkener og stuer.

Men nu, hvor lyset er vendt tilbage og dagene igen har fået længde, kører min madhjerne overvejende ad grønne, sprøde og lette baner med fisk som et oplagt parallelspor og kødet som en god afstikker.

Der er stadig gode selleri og fine porrer at få. De har karakter og substans og er sammen med en cremet dressing og lidt sprødstegt rugbrød en fin ledsager for letsaltet frisk stenbiderrogn.

Friske milde æg tilberedt som omelet har det godt i selskab af letbitter rucola og sødmefyldte ristede svampe.

Stenbiderrogn med selleri og porre

4 personer

rugbrødscroutoner:

3-4 lidt tykke skiver fuldkornsrugbrød (helst uden synlige kerner)
ca. 1 spsk. smør

grøntsager:

2-3 porrer
2 skiver knoldselleri, 2-3 cm tykke
fint havsalt

dressing:

½ dl piskefløde
1½ -2 tsk. citronsaft
2-3 spsk. hjemmerørt mayonnaise
¾ tsk. dijonsennep
1-2 knivspidser mild karry
3 knivspidser knust kommen eller dildfrø
200-300 g istandgjort stenbiderrogn
purløg

Skær skorpen af rugbrødet og skær resten i små terninger (ca. 1x1cm). Kom terningerne på en tør stegepande og rist dem over moderat blus. Rør i dem jævnligt og tilsæt lidt smør, når terningernes kanter begynder at se ristede ud. Rist dem gyldne og færdig under konstant omrøring. Lad croutonerne køle af på køkkenrulle.

Fjern det yderste lag af porrerne og skær rodskiven og det meste af den grønne top af (det grønne kan bruges til andre retter - f.eks. suppe). Skyl/rens porrerne omhyggeligt. Skær dem i stykker på 10-12 cm. Skræl selleriskiverne og skær dem i tykke stænger. Læg porre- og selleristykker i en sauterpande, drys lidt salt over og hæld kogende vand på, til grøntsagerne er dækket. Kog dem i 6-7 minutter og dyp dem straks i koldt vand. Tag grøntsagerne op og lad dem dryppe af og blive kolde på et viskestykke.

Dressing

Rør fløde og citronsaft sammen og lad det stå et øjeblik, indtil fløden er tyknet. Bland mayonnaise, sennep, karry samt kommen/dildfrø i.

Anret porre og selleri med stenbiderrogn, dressing og croutoner ovenpå. Krydr med salt og peber og drys rundhåndet frisksnittet purløg over.

Omelet med rucola og svampe

4 personer

rucola og svampe:

ca. 150 g frisk og fin økologisk italiensk rucola (se tip)
1 stort rødløg
ca. 300 g portobellosvampe
olivenolie
vineddike
fint havsalt

omelet:

6-8 (alt efter størrelsen) friske økoæg
ca. 1 tsk. vand
1½ spsk. smør
1 fed hvidløg
friskreven parmesanost
friskkværnet sort peber

Nip og skyl rucolaen. Slyng den tør og lad den stå koldt i salatslyngen/dørslaget, til den skal bruges.

Pil løget og snit det i tynde strimler. Stil det til side, til svampene er stegt.

Gør svampene i stand. Skær dem i 1-2 cm tykke skiver. Kom lidt (½-1 tsk.) olie på en stor stegepande, sæt den over fuldt blus. Læg svampene på, når pande og olie er godt varm, og rist dem hurtigt på begge sider (½-1 minut på hver side). Dryp med 1-2 tsk. eddike og krydr med salt undervejs. Tag svampene af panden.

Kom en anelse frisk olie på panden og lad det snittede løg riste i ca. 30 sekunder, krydr med salt og ½ tsk. eddike undervejs.

Omelet:

Pisk æg, salt og vand sammen med en gaffel.

Smelt smørret forsigtigt (det må ikke blive brunt) på panden. Pisk det smeltede smør i æggemassen.

Pil hvidløgsfeddet og skær det i 4-5 splitter. Hæld 2-3 spsk. olie på panden, tilsæt hvidløg, lad det riste gyldent over moderat varme. Fjern hvidløgssplitterne (smid dem ud) når de er lyst brune. Skru op for panden og hæld æggemassen på, når olien er godt varm. Lad omeletten stege hurtigt, vip panden og lav lidt »revner« i omeletten med en paletkniv, så den flydende æggemasse kan løbe ned og blive stegt.

Når der næsten ikke er mere flydende æg på overfladen, foldes omeletten sammen og steges i yderligere 15 sekunder.

Server omeletten med det samme med rucola, svampe og løg ovenpå. Krydr med sort peber og riv evt. lidt parmesan over.

TIP

Rucola har nok sejret lidt ad helvede til … Engang var den velsmagende og fine bladgrøntsag en udsøgt og sjælden sag på danske tallerkener. Man havde smagt den i Italien, og frø blev hjembragt og andægtigt sået i danske køkkenhaver. Så blev »gastro-salaten« importeret til salg i visse butikker.

Siden begyndte danske gartnere at dyrke den, og dansk rucula var en glædelig realitet fra sommer til ud på efteråret. Men pludselig var der rucola at få hele tiden, alle steder året rundt. Oftest importeret og for det meste i en tarvelig tilstand- halvrådden og uden smag.

Det gik rucola, som det er gået mange andre maddiller (soltørrede tomater og pinjekerner f.eks.) Man får for meget - og ikke mindst i for dårlig kvalitet. Men jeg holder stadig af rucola, for god rucola til rette tid og fra rette sted er vidunderlig. Lige nu er der vældig fin smalbladet og aromatisk økologisk frilandsrucola at få fra Italien.

Så længe den er tilgængelig, spiser jeg rucola. Det varer måske en måned eller to endnu. Derefter holder jeg pause, til den danske frilandsrucola kommer i løbet af sommeren og ebber ud i oktober. Så tager jeg måske en kort rucolatid når vejret i Italien igen er blevet køligt nok til dyrkning af bladgrøntsager, dvs. omkring november og december.

Vær kritisk, når du vælger en bakke rucola, ryst den lidt og lad den stå, hvis rådne eller gule blade dukker frem af mylderet. Køb kun fin og mørkegrøn, helst ret smalbladet rucola (den type er mest robust). Friske gule blomsterknopper blandt bladene er ofte et godt tegn og blomsterne smager godt. Spansk rucola er næsten altid for slatten og uden smag.