vintesten: Varm vin til en kold tid

Men ikke for varm: Casa los Freiles fra Valencia laver monastrell uden, at der går portvin i den.

Læs mere
Fold sammen

Vi er stadig i januar og dermed i en uge, hvor det er vinene i de billige kategorier, som scorer bedst. Af de tre femstjernede vine er kun én et nyt bekendtskab: Den monastrell-baserede røde F fra Casa Los Freiles i den spanske Valencia region overrasker mig positivt.

Normalt giver monastrelldruen - som vi kender som mourvedre i Frankrig - temmelig skræmmende resultater: Tung varme, ekstremt krydrede og sødmefulde vine, som minder utrolig meget om portvin.

F'eren fra Freiles er anderledes. Uden ligefrem at være en tøsevin er den behageligt fritaget for den overdrevent varm og alkoholisk frugt, hvilket tilskriver, at druerne er høstet i 700 meters højde. Vinen er økologisk, og det er til at smage, at der ikke frådset med svovlen i kælderen.

Man kan ikke sige det samme Bib'eren VR Cabernet fra Hardys i Australien, som er en af klodens største og mest industrielle vinproducenter. Men når man tager prisen på 30 kr. per flaske i betragtning, er det efter min mening svært at finde et mere drikbart produkt på det danske marked.

Og så er det den tredje fem-stjernersvin fra Larborde i Bourgogne. Jeg er absolut ikke vild med navnet, eftersom man kunne forledes til at tro, at vinen stammer fra vores prinsgemal, der som bekendt hedder Laborde de Monpezat til efternavn - hvor der i realiteten er tale om dæknavn for "Château Knud" alias den tidligere dansk vinimportør Knud Kellerup fra Østjysk Vinforsyning, som nu har slået sig ned i Châlonnais i det sydlige Bourgogne og normalt sælger sin vin under navnene Albert Sounit og Domaine Bernollin.

Kvaliteten fejler dog ikke noget, selv om der langtfra er tale om stor bourgogne, så er det nu en gang svært at finde pinot, som er til at holde ud at drikke til 110 kr. fra de kanter.